1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Helsingin yliopisto

Yliopisto kaipaa miljoonia euroja yksityistä rahaa

Helsingin yliopisto käynnistää tänään tosissaan julkisen varainhankinnan. Varoja on kerätty matalammalla profiililla syksystä lähtien, mutta nyt on vuorossa yleisöön vetoaminen netin varainkeruusivuston ja suurten lehti-ilmoitusten avulla.

Kuva: YLE

Uuden lain tarkoittamaa peruspääomaa on saatu tähän mennessä kerättyä puoli miljoonaa euroa. Tavoite tälle vuodelle on 6,5 miljoonaa. Uuden lain perusteella valtion tuki yliopistolle on 2,5 kertaa yliopiston itse keräämä summa.

Helsingin yliopistolla on pitkä perinne niin sanotun jyvitetyn rahan keräämisessä eri tutkimusprojekteihin ja tiedekunnille. Esimerkiksi vuosina 2008-2009 korvamerkittyjä lahjoituksia saatiin 7,4 miljoonaa euroa.

Uuden lain mukaan valtion tuen edellytys on kuitenkin se, että lahjoitusvarojen käyttötarkoitusta ei ole määritelty. Helsingin yliopiston kannalta tämä on suuri ongelma; esimerkiksi monien lahjoittavien säätiöiden säännöt rajaavat lahjoitusten käyttötarkoituksen hyvinkin spesifisti. Opinahjossa perätäänkin lakiin muutosta tältä osin.

Niin sanotun jyvittämättömän rahan kerääminen on maakuntien yliopistoille helpompaa kuin Helsingin yliopistolle, koska paikallisella elinkeinoelämällä on vahva intressi pitää yliopisto seudulla - esimerkiksi Itä-Suomen yliopisto Joensuussa on jo saavuttanut tavoitteensa.

Helsingin yliopiston varainkeruun rattaisiin kapuloita asettaa myös se, että se joutuu kilpailemaan lahjoituseuroista Elinkeinoelämän Keskusliiton vahvasti tukeman Aalto-yliopiston kanssa.

Helsingin yliopisto juhli tänään 370-vuotissyntymäpäiväänsä.

Vuosipäiväjuhlassa luovutettiin J.V. Snellmanin tiedonjulkistamispalkinto professori Maija Akselalle ja Eino Kaila -palkinto dosentti Heikki Hervoselle.

Rehtori Thomas Wilhelmsson vetosi juhlapuheessaan tuleviin poliittisiin päätöksentekijöihin siinä, että ensi hallituskauden aikana kehitettävässä uudessa perusrahoituksen rahoitusmallissa painotettaisiin laadullisia kriteereitä nykyistä enemmän. Hänen mukaansa laadulliset kannusteet olisi saatava keskeisempään asemaan rahoitusta jaettaessa ja määrällisten tutkintotavoitteiden kasvu taittumaan.