Mustalaiskulttuuria kuvin ja äänin

Kulttuurikeskus Caisassa Helsingissä on huhtikuun lopulle asti esillä perinteistä ja uutta mustalaiskulttuuria esittelevä näyttely Barvalo drom - elinvoimainen mustalaiskulttuuri. Tärkeälle sijalle näyttelyssä nousee Euroopan romanien kohtalo toisen maailmansodan aikana.

Kuva: Tsekin romanimuseo

Kulttuurikeskus Caisan näyttely Helsingin keskustassa esittelee muun muassa romanimusiikkia, romanien pukeutumiskulttuuria ja nykypäivän romanitaiteilijoiden teoksia. Valokuvien kautta on mahdollisuus kurkistaa Suomen romanien historiaan.

Keskeiseen osaan näyttelyssä nousee Euroopan romanien kohtalo toisen maailmansodan aikana. Eri arvioiden mukaan useita satoja tuhansia Euroopan romaneja menehtyi natsien vainoissa. Taiteilija Veijo Baltzar kertoo, että näyttelyssä asiaan halutaan ottaa kantaa hienovaraisesti.

- Näyttelyssä ei lähdetä ruikuttamaan, ei lähdetä alleviivaamaan mitään, koska se ei enää hyödytä, että me lähtisimme verellä roiskimaan. Me haluamme pohtia, miksi meitä vainottiin, kertoo Batlzar.

- Se on meille itsellemme tärkeää ja haluamme myös näyttää, että vainoista huolimatta mustalaiskulttuuri on elinvoimainen. Siihen viittaa näyttelyn nimi Barvalo drom. Suoraan käännettynä barvalo drom tarkoittaa rikasta tietä.

Näyttely osa tapahtumakokonaisuutta

Kulttuurikeskus Caisan näyttely Barvalo Drom - elinvoimainen mustalaiskulttuuri on avoinna 29.4.2010 asti.

Näyttely on osa mustalaiskulttuuriyhdistys Drom ry:n järjestämää Unohdettu kansanmurha -tapahtumakokonaisuutta. Romanien kohtaloa toisen maailmansodan aikaisessa ja jälkeisessä Euroopassa käsitellään myös kaksipäiväisessä seminaarissa Tieteiden talolla Helsingissä 8.-9.4.2010. Seminaarissa ovat esillä myös Euroopan romanien ihmisoikeudet ja tulevaisuuden haasteet.

Tapahtumakokonaisuuteen kuuluvat myös uuden mustalaismusiikin yhtyeen Dromin konsertit Tammisaaren Karelia-salissa perjantaina 26.3. ja Savoy-teatterissa Helsingissä 9.4.2010.

Lisäksi Goethe-instituutissa Helsingissä on 9.4.-12.5. esillä Romanian saksankielisistä romaneista kertova valokuvanäyttely.