Simpukkaviljelmät saattavat auttaa puhdistamaan Itämerta

Ahvenanmaalla on alkamassa suomalaisittain ainutlaatuinen kokeilu, jossa tutkitaan sinisimpukoiden kykyä sitoa itseensä meressä olevia ravinteita. Jos mereneläviin ei kerry sinilevän myrkkyjä, niitä voidaan myös kaupata kalan- ja kananrehuksi tai jopa ihmisille ravinnoksi.

Kotimaa
Sinisimpukka avattuna käsissä.
Herwig Vergult/EPA

Liki 200 000 euroa maksavan kokeilun rahoitus varmistui tällä viikolla. Puolet varoista tulee EU:lta ja puolet Ahvenanmaan maakuntahallitukselta. Kumlingessa asuva simpukkatarhuri Torbjörn Engman on innoissaan.

- Rahoituksen varmistuminen on todella positiivinen asia. Perusidea on, että simpukat puhdistavat merta. Kokeilin simpukan viljelyä pienimuotoisesti jo aiemmin, mutta nyt on tarkoitus kerätä suuri viljelmä eli 50 000 simpukkaa.

Verkot lasketaan vesille toukokuussa ja sen jälkeen odotellaan, että simpukantoukat kiinnittyvät niihin. Simpukoiden annetaan kasvaa rauhassa pari vuotta. Pohjoisissa oloissa ne jäävät vaatimattoman kokoisiksi, noin 2,5-senttisiksi. Jos sinilevä ei pilaa "satoa", voidaan pohtia sen myymistä ravinnoksi.

- Simpukat voidaan esimerkiksi jauhaa massaksi ja purkittaa. Tai käyttää ainakin kalan- tai kananrehuna. Jokin kaupallinen jatkokäyttö täytyy keksiä, jotta simpukanviljely on mahdollista yksityisille viljelijöille, sanoo kalastustarkastaja Ulf Lindvik Ahvenanmaan maakuntahallinnosta.

Tavoite on, että Ahvenanmaalla voisi kolmen vuoden kuluttua olla 12 hehtaaria sinisimpukkaviljelmiä. Ruotsissa simpukoiden ympäristövaikutuksia on tutkittu innokkaasti ja farmejakin on jonkin verran.

Käytännössä simpukoiden kasvatus tapahtuu niin, että köysiverkkoja laitetaan roikkumaan poijuista esimerkiksi kala-altaiden ympärille. Simpukat kiinnittyvät niihin toukkavaiheessa ja jäävät verkkoihin kasvamaan. Ne syövät planktonia ja ylijäänyttä kalanruokaa ja sitovat ravinteita itseensä. Näin vedestä vähenee typpejä ja fosforia.

- Ei simpukkaviljelmillä Itämerta pelasteta. Siihen auttaa ainoastaan kuormituksen radikaali vähentäminen - valitettavasti ihmeparannusta ei ole, sanoo Suomen ympäristökeskuksen Merikeskuksen kehittämispäällikkö Juha Flinkman.

Hän uskoo silti, että simpukoista voi olla suurta apua.

- Kalankasvatuksesta syntyy ravinnekuormitusta, joka on koko Itämeren mittakaavassa häviävän pieni esimerkiksi maatalouden kuormitukseen verrattuna. Paikallisesti kuormitus on silti suurta ja rehevöittää kalankasvatusalueita. Elinkeino on kuitenkin tärkeä ja olisi aivan loistava juttu, jos ravinteidenpoisto onnistuisi siellä, missä kuormitusta syntyy, Flinkman sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset