Kosketusnäytölliset kännykät vaativat keskittymistä

Kosketusnäytöllisten kännyköiden käyttäminen vaatii käyttäjältään selvästi enemmän keskittymistä kuin perinteisten kännyköiden käyttäminen. Esimerkiksi tekstiviestien kirjoittaminen liikkuessa onnistuu parhaiten perinteisellä kännykällä.

tiede
Kosketusnäytöllinen kännykkä
YLE

Tietotekniikan tutkimuslaitos HIITin kehittämän tutkimusmenetelmän avulla saadut tulokset osoittavat, että pienetkin ulkoiset vaatimukset vaikeuttavat selvästi tekstiviestien kirjoittamista kosketusnäytöillä.

- Jos kirjoittaja joutuu tekstiä tuottaessaan keskittymään samalla muuhun tai hän ei esimerkiksi pysty katsomaan kännykkäänsä kirjoittaessaan, perinteisin 12 näppäimen numeronäppäimistö on nopein viestien kirjoittamiseen, kertoo vanhempi tutkija Antti Oulasvirta HIITistä.

Jos häiritseviä tekijöitä ei ole, tekstiviestien kirjoittaminen on nopeinta kännykässä tavallista tietokonenäppäimistöä muistuttavalla qwerty-näppäimistöllä.

Kännykän käyttöliittymiä tutkineen ryhmän tutkimus julkaistaan ensi kuussa kansainvälisessä tieteellisessä CHI-konferenssissa. Tietotekniikan tutkimuslaitos HIIT on Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston yhteinen tutkimuslaitos, joka tekee tietotekniikan perus- ja soveltavaa tutkimusta. Tutkimushanketta ovat rahoittaneet Tekes ja Emil Aaltosen säätiö.

Lähteet: YLE Uutiset