1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Etelä-Afrikan oikeus kielsi buuri-laulun lainvastaisena

Etelä-Afrikassa Gautengin provinssin oikeusistuin on kieltänyt laulamasta apartheidin vastaista laulua, joka kehottaa tappamaan valkoisia viljelijöitä. Oikeusistuin otti kantaa asiaan sen jälkeen, kun johtavan ANC-puolueen lupaava nuorisopoliitikko oli julkisesti esittänyt kappaletta, jossa neuvotaan "tappamaan buuri", eli eteläafrikkalainen, valkoinen maanviljelijä.

Kuva: STR / EPA

Oikeusistuimen mukaan laulun esittäminen on perustuslain vastaista ja laitonta, kirjoittaa maan yleisradioyhtiö SABC. Oikeus otti asian käsiteltäväkseen pikavauhtia.

Erityisesti Etelä-Afrikan oppositiopuolueet ja vähemmistöjen oikeuksia ajavat ryhmittyvät ovat sitä mieltä, että laulun sanat yllyttävät väkivaltaan valkoisia maanviljelijöitä vastaan. Valtaapitävä ANC-puolue on puolestaan tukenut laulun esittämistä ja laulun esittänyttä puolueen nuorisojohtajaa Julius Malemaa.

ANC sanoo tiedotteessaan, että se on päätöksestä sekä tyrmistynyt että pettynyt. SABC:n mukaan puolue aikoo valittaa oikeuden päätöksestä.

- Me uskomme, että tämä laulu on osa historiaamme ja kulttuuriperintöämme. Me lauloimme tätä ja monia muita lauluja vaikeina aikoina, ANC sanoo tiedotteessaan ja viittaa rotusortohallinnon apartheid-aikaan.

Opposition mukaan ihmisoikeuskomissio on jo vuonna 2003 tuominnut tapa buuri, tapa farmari -kappaleen vihanlietsonnaksi. Perustuslain asiantuntijoiden mukaan tuomio ei aiheuta välittömiä vaikutuksia, vaan tuomio on vielä testattava.

Maanviljelijöiden kokema väkivalta on poliittisesti äärimmäisen herkkä aihe Etelä-Afrikassa. Jännitteitä on lisännyt se, että suurin osa maasta on valkoisten viljelijöiden hallinnassa, sillä hallituksen maareformi on jäänyt torsoksi eikä apartheidin aikaisia omistusksia ole kyetty purkamaan lupausten mukaisesti.

Maleman heitoista noussut ennenkin kohu

Laulun laulanut nuorisojohtaja Julius Malema ei ole ensi kertaa kohun keskipisteessä. Äkkiväärällä käytöksellään ja jyrkillä lausunnoillaan Malema on saanut koko maan takajaloilleen.

Maleman lausuntoja on tulkittu militaristisiksi ja rasistisiksi. Hän on muun muassa esittänyt, että kaikki Kapkaupungin yliopiston valkoiset professorit erotettaisiin. Ennen viime kevään presidentinvaaleja Malema julisti, että hän on valmis tappaamaan nykyisen presidentin Jacob Zuman puolesta.

Aikaisemmin tässä kuussa Malema tuomittiin syylliseksi vihanlietsontaan. Tuomio rapsahti Maleman lausunnosta, jonka mukaan Zumaa vastaan raiskauskannetta ajanut nainen "sai kunnon kyytiä". Nainen ajoi raiskauskannetta Zumaa vastaan vuonna 2006. Zuma todettiin oikeudessa syyttömäksi.

Lisäksi Malema on nimitellyt lukuisia apartheid-politiikan vastaisen toiminnan ikoneja esimerkiksi rasisteiksi. Maleman möläytykset ovat sitä luokkaa, että sanomalehti The Sunday Timesin kyselyssä kaikki kansanryhmät vaativat, että Malema pitäisi lähettää pikimmiten uudelleenkoulutusleirille.

Kaikesta huolimatta presidentti Jacob Zuma on antanut tukensa Malemalle. Malemaa on jopa kaavailtu Etelä-Afrikan tulevaksi presidentiksi.