Luomu vahvistaa asemaansa

Luomuliitto on tulevaisuudessa yhä keskeisemmässä asemassa luomualan kehittäjänä, uskoo uusi toiminnanjohtaja Elisa Niemi. Kainuu on Suomen kärkimaakunta luomuviljelyssä

luomutuotteet
Esimerkiksi Välisen tila Vaalassa on luomutuotannossa.YLE

Sotkamossa pidettävässä Luomuliiton kevätkokouksessa esittäytyvä uusi toiminnanjohtaja uskoo luomun vahvistavan edelleen asemiaan.

- Verkostoitumista jalostajien sekä ravintola- ja kaupan alan kanssa kehitetään ja uusia kuluttajajäseniä on yhä enemmän. Liiton perusvoimana on se, että koko Suomen paikalliset luomuyhdistykset toimivat tehokkaasti yhteistyössä.

Vaikka Elisa Niemi onkin tuore toiminnanjohtajana Luomuliitossa, hänellä on vahva tausta arviolleen. Niemi on koulutukseltaan agronomi ja erikoistunut maisteriopinnoissaan agroekologiaan, eli maatalouden ympäristökysymyksiin. Hän on työskennellyt aiemmin muun muassa Helsingin yliopiston Ruralia-instituutissa, lähiruokaa edistävässä Kehu ry:n Paikallistalous-hankkeessa sekä GMO-vapaa Suomi -kampanjassa, jossa Luomuliittokin on jäsenjärjestönä.

Lisäpainoa Luomuliiton uudistumiselle antaa parhaillaan käynnissä oleva selvitystyö, jossa Mikko Rahtola tekee Luomuliitossa Maa- ja metsätalousministeriön ehdotusta luomualan rahoituksen ja toiminnan kehittämisestä. Tulokset julkaistaan huhtikuun alussa ja tarjoavat hyvän pohjan pyrkiä muun muassa valtakunnallisen luomustrategian asettamiin kunnianhimoisiin tavoitteisiin.

Kainuu on vahva luomukärki

Kainuu on Suomen kärkimaakunta luomuviljelyssä. Jopa 22 prosenttia pelloista on luomussa. Vaalassa ja Kajaanissa ylletään jopa 37 prosenttiin. Koko Suomen pelloista on seitsemän prosenttia luomussa, laskee Pekka Välinen Luomuliiton kevätkokousta isännöivästä Kainuun Luonnonmukaisen viljelyn yhdistyksestä.

- Kainuussa suurin osa luomupelloista on nurmella, joka kasvatetaan luomueläinten rehuksi.

Lähteet: YLE Kainuu