1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvallat ja Venäjä sopuun strategisten ydinaseiden rajoittamisesta

Yhdysvallat ja Venäjä allekirjoittavat Prahassa huhtikuun 8. päivänä uuden strategisia ydinaseita rajoittavan sopimuksen. Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Venäjän presidentti Dmitri Medevedev viimeistelivät uuden START-sopimuksen puhelinkeskustelussaan perjantaina.

Kuva: AP GraphicsBank

Yhdysvaltain hallituksen julkilausuman mukaan kummankin osapuolen ydinkärkien määrä on jatkossa korkeintaan 1 550. Määrä on kolmanneksen pienempi kuin aiemmassa sopimuksessa. Laukaisualustojen määrän eli ohjukset ja pommikoneet Yhdysvallat ja Venäjä rajaavat 700:aan.

Uusi START-sopimus ei koske Yhdysvaltain ohjuspuolustusjärjestelmää, mikä pitkään vaikeutti neuvotteluja.

Kymmenvuotinen sopimus sisältää myös järjestelmät, jotka mahdollistavat osapuolille sopimuksen noudattamisen valvonnan.

Presidentti Barack Obaman mukaan Yhdysvaltain ja Venäjän uusi sopimus vahvistaa maailmanlaajuisia ydinaseiden leviämisen vastaisia ponnisteluja. Obama sanoi, että kyse on kattavimmasta aserajoitussopimuksesta lähes kahteenkymmeneen vuoteen.

-Pohjois-Korealle ja Iranille sopimus lähettää selkeän viestin sitoumisesta ydinaseiden leviämistä vastaan, Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton korosti.

Yhdysvalloissa sopimus menee vielä senaatin vahvistettavaksi. Senaatin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja demokraattien John Kerry toivoo, että senaattorit unohtaisivat puoluepolitikoinnin kun sopimus tulee käsittelyyn.

Ylistystä Kremlissä

Venäjän hallitus ylistää lausunnossaan uutta strategisia aseita koskevaa sopimusta. Se nostaa Venäjän mukaan suhteet Yhdysvaltain kanssa uudelle tasolle.

Venäjän hallitus näkee, että uusi START-sopimus kytkee sitovasti hyökkäykselliset strategiset ydinaseet ja ohjuspuolustusjärjestelmät. Venäjä on pitkään vastustanut Yhdysvaltain suunnitelmia sijoittaa Itä-Eurooppaan ohjuspuolustusjärjestelmä Iranin mahdollisen ohjusiskun varalta.

-Uusi sopimus selkeästi tunnustaa tämän kytköksen lisääntyvän merkityksen ydinaseneuvotteluille, Venäjän hallitus korostaa.