Hyppää sisältöön

Arhinmäki arvosteli maahanmuuttovastaisia kannanottoja

Maahanmuuttajille kuuluvat samat oikeudet ja velvollisuudet kuin kantaväestölle, sanoo vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki puoluevaltuustossa Kouvolassa.

Arhinmäki arvosteli joidenkin poliittisten toimijoiden maahanmuuttovastaista liikettä myötäileviä kannanottoja.

- Tämä äänekäs joukko on saamassa suhteettoman suuren vaikutuksen poliittisten päättäjien joukossa. Esimerkiksi perussuomalaiset esittävät lausuntojaan maahanmuuttokritiikkinä, mutta termin takana on usein maahanmuuttovastaisuutta. Sillä on pystytty vaikuttamaan suomalaiseen ilmapiiriin, aletaan syyllistää yksilöitä, Arhinmäki toteaa.

Hänen mielestään tämä on vaikuttanut monen puolueen tapaan puhua ja ajatella.

Esimerkiksi Arhinmäki nostaa SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilaisen toteamuksen "maassa maan tavalla".

- Vaikka Urpilainen jätti sanomatta maahanmuuttajavastaisten ryhmien jo 80-luvulla käyttäneen iskulauseen lopun: "tai maasta pois", voidaan avausta pitää vähintäänkin pahana tyylirikkona. Jälkikäteen on selitelty, että "maan tavalla" tarkoitettiin Suomen lakia, Arhinmäki sanoo.

- Jos Urpilainen tarkoitti, ettei lakia saa rikkoa, miksei hän sanonut ettei lakia saa rikkoa?, hän ihmettelee.

Hänen mielestään ei myöskään ole olemassa yhtä "maan tapaa". Esimerkiksi Arhinmäki nostaa Jyrki Kataisen (kok.) kommentin, jonka mukaan poliitikkojen yrityksiltä saamat tuet olisivat maan tapa, ja joita Arhinmäen mukaan kutsuttaisiin muualla lahjuksisksi tai korruptioksi.

- Muita erityisen suomalaisia "maan tapoja" voisi väittää olevan viikonloppuihin keskittyvä kohtuuton alkoholinkäyttö, polkupyörällä ajaminen ilman kypärää tai hukkuminen juhannuksena.

Arhinmäen mukaan taloudellisen tilanteen muuttuminen näkyy myös asenteissa.

-Kun taloudessa meni vielä hyvin, iloittiin maahanmuuttajista, jotka suostuivat tekemään pienipalkkaisia töitä. Melkoista itsekkyytä olisi nyt lama-aikana heittää nämä ihmiset pois. Sitä paitsi suurella osalla ei ole mitään paikkaa minne palata, Arhinmäki sanoo.