1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Yhdellä osakkeella suu puhtaaksi vakuutusjätin yhtiökokouksessa

Yhden osakkeen omistajat aikovat kertoa kriittisen mielipiteensä vakuutusyhtiöistä kevään yhtiökokouksissa. Vakuutusongelmaiset ovat ostaneet OP-Pohjolan ja Sampo-konsernin osakkeita päästäkseen ilmaisemaan mielipiteensä vakuutustoiminnasta.

Kotimaan uutiset
Petri Salo esittelee asiakirjaa käsissään.
Mikko Haapanen/YLE

- Se on periaatteessa ainoa mahdollinen paikka viedä ison, miljardien liikevaihtoa pyörittävän finanssikonsernin johtoon viesti, että jotain asioita mättää. Eduskunnan kautta nämä asiat eivät jostain syystä vain tunnu etenevän, sanoo yhden osakkeen omistajan liikkeen nokkamies Petri Salo.

Petri Salo ja muutama muu aktiivi alkoivat viime vuonna käyttää nykyisin eläkkeellä olevan toimittajan ja poliitikon Esko Seppäsen 1970-luvulla tunnetuksi tekemää menetelmää, jolla pääsee yhtiökokouksiin: pääsylipuksi kelpaa yksi ostettu osake. Seppänen omisti yhden osakkeen noin 50 yhtiöstä, koska halusi toimittajana hankkia yhtiöistä tietoa.

Vakuutusongelmien kanssa painiin joutuneet hakevat huomiota omalle asialleen. Työkykynsä 13 vuotta sitten menettänyt Salo on pitkään taistellut paitsi omasta oikeudestaan korvaukseen myös laajemmin järjestelmän rattaita vastaan.

Ilman vakuutuskorvausta jäävän oikeustajua loukkaa se, että hoitava lääkäri toteaa potilaan työkyvyttömäksi, mutta vakuutuslääkäri päättää, ettei korvausta myönnetä. Potilaalle perustelut jäävät epäselviksi, Salo arvostelee. Viesti yhtiökokouksissa on: läpinäkyvyyttä päätöksiin.

- Vakuutuslääketieteeseen perustuva arviointi- ja päätösmenettely pitää saada täysin avoimeksi, Salo tähdentää.

Pörssiyhtiöt kohteena

Suomessa on toistakymmentä vahinkovakuutusyhtiötä, jotka myyvät lakisääteisiä vakuutuksia. Monet niistä ovat kuitenkin keskinäisiä, ja siksi kepinnokkaan ovat joutuneet suuria yhtiökokouksia järjestävät pörssiyhtiöt OP Pohjola ja Sampo.

Mieltään osoittavat osakkaat eivät yhtiöitä erityisemmin ilahduta, mutta ne vakuuttavat, että kaikki osakkeenomistajat ovat tervetulleita yhtiökokouksiin.

- Asianmukaisesti yhtiökokoukseen ilmoittautunut osakkeenomistaja on tervetullut myös ilmaisemaan näkemyksensä Sammon toiminnasta. Ei ole eroa, omistaako yhden vai miljoona osaketta, sanoo Sampo-konsernin sijoittajasuhteista vastaava johtaja Jarmo Salonen.

Pohjola Vakuutuksen toimitusjohtajan Tomi Yli-Kyynyn mukaan yhtiökokous on kuitenkin huono paikka potilasasioiden ajamiselle.

- Minusta se on hirveän huono foorumi siihen, koska meitä sitoo vaitiolovelvollisuus. Esimerkiksi minulle ei kuulu yksikään yksittäinen asia, minä en käsittele vahinkoja. Ei se kuulu muillekaan osakkeenomistajille.

Sinänsä Yli-Kyyny muistelee potilasosakkaiden esiintymistä viime vuonna "virkistävänä" kokemuksena osakkeenomistajien kannalta.

- Sehän oli piristävää. Puhutaan vähän eri asioista kuin corporate governancesta (yhtiön johdon omistajavalvonnasta). Jos oikein muistan, viime vuonna tuli taputuksia esityksen jälkeen.

Myös Salo muistaa aplodit. Sen sijaan Sammon kokouksessa tunnelma oli Salon mielestä viileämpi, sillä puheenjohtaja pyrki keskeyttämään esitykset. Jarmo Salonen arvioi, että puheenjohtaja jarrutteli käytännön syistä.

- Siellä on kuitenkin tuhat ihmistä paikalla. Jos kaikki rupeavat puhumaan puoli tuntia, siitä ei tule mitään.

"Kyse ei ole mielivallasta"

Petri Salon mukaan pörssiyhtiöt jakavat omistajilleen rahoja, jotka kuuluisivat vakuutetuille.

- Se on erittäin merkittävä rahantekokone yhtiölle, koska lakisääteiset vakuutukset ovat pakollisia. Sisääntuleva rahavirta on varmasti iso ja vakio, mutta voittoja voidaan säädellä sillä, että maksetaan vähemmän korvauksia ulos.

Pohjola Vakuutuksen toimitusjohtajan Tomi Yli-Kyynyn mukaan vakuutusyhtiöt hoitavat niille asetettuja tehtäviä lainmukaisesti ja vakuutettujen oikeusturva on kohdallaan.

- Kysymys ei ole mistään vakuutuslääkärien mielivallasta. Meillä on vakiintuneet tavat hoitaa näitä asioita maassa, ja ne ovat tasapuolisia kaikille.

OP-Pohjolan yhtiökokous järjestetään perjantaina ja Sammon 13. huhtikuuta.

Lähteet: YLE Uutiset / Mikko Haapanen

Lue seuraavaksi