1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Numerosekoilu lyhensi Rein-jokea 90 kilometriä

Rein-joki on menettänyt osan pituuttaan harvinaisen sekaannuksen vuoksi. Tämän yhden Euroopan suurimmista joista on viime vuodet luultu olevan 1 320 kilometriä pitkä. Saksalaistutkijan mukaan numerot ovat jossakin välissä menneet sekaisin, sillä joen pituus on todellisuudessa vain 1 230 kilometriä.

Kuva: YLE Uutiset Grafiikka

Rein-joen yllättävästä surkastumisesta kertoo Süddeutsche Zeitung –lehden haastattelema Kölnin yliopiston biologi Bruno Kremer. Rein-joen ekologiaa tutkinut Kremer törmäsi mittojen kummallisuuteen tutustumalla yli 50 joesta kertovaan hakuteokseen ja koulukirjaan.

Kremer huomasi, että joki ilmoitettiin kaikissa teoksissa joko 1 230 kilometriä tai 1 320 kilometriä pitkäksi. Erikoista havainnoissa oli, että kaikissa vanhoissa teoksissa aina noin vuoteen 1960 asti, joki ilmoitettiin 1 230 kilometrin mittaiseksi.

Tutkijan mukaan pituuden nopea muuttuminen voi selittyä vain käsittämättömällä numerosekoilulla, jonka seurauksena viidenkymmenen vuoden takaisiin koulukirjoihin painettiin vahingossa väärä lukema. Havaintojensa tueksi Kremer mittasi joen topografista kartta-aineistoa käyttäen.

Süddeutsche Zeitung –lehden mukaan myös hollantilaiset Rijkswaterstaadin viranomaiset ovat mitanneet joen ja saaneet sen pituudeksi 1 232 kilometriä. Saksalaiset koulukirjavalmistajat ovat luvanneet muuttaa lukemat takaisin oikeiksi heti, kun maan viranomaiset ne vahvistavat.

Sveitsin alpeilta alkunsa saava Rein virtaa kaikkiaan kuuden maan alueella.