”Katolinen kirkko hyvin pieni tekijä seksuaalisessa hyväksikäytössä”

Suomessa Vatikaanin ääntä käyttävä Katolisen tiedotuskeskuksen johtaja Marko Tervaportti paheksuu median liiallista intoa pedofiliaskandaalin uutisoinnissa. Tervaportti perää mediaa kaivamaan esiin myös muiden instituutioiden syntejä.

Kotimaa

Katolisen tiedotuskeskuksen johtaja toivoo medialta avarampaa katsetta nyt, kun katolinen kirkko on pedofiliakohussa toiminut ”tienraivaajana”.

- Kyllä meillä Suomessa toive olisi, ettei pelkästään katolista kirkkoa myllerrettäisi, vaan tutkittaisiin myös reilusti muiden instituutioiden osuutta vastaavanlaisista tapauksista.

Tervaportti toimii myös Katolisen Hiippakuntalehti Fidesin päätoimittajana. Perjantaina ilmestyneessä tuoreimmassa numerossa avattiin aihetta huolella myös lukijoille. Pääpaino oli tällä kertaa pääkirjoitusta myöten hyväksikäytössä. Fidesin lukijat koostuvat Suomen noin 10 800 rekisteröidystä katolilaisesta.

Median vatkaaminen tuottaa turhaa toistoa

Tervaportti muistuttaa, että lasten ja nuorten seksuaalinen hyväksikäyttö kirkonkin mielestä kammoksuttava teko, jota ei inhimillisellä tasolla pysty antamaan anteeksi. Tapauksien julkitulo ja niiden selvittäminen ovat myös tiedotuskeskuksen johtajan mielestä tärkeitä asioita. Liika on kuitenkin liikaa.

- Tässä puhutaan alle prosentin osuudesta maailmanlaajuisista hyväksikäyttötapauksista. Minkä takia loppuihin 99 prosenttiin ei kiinnitetä minkäänlaista huomiota, Tervaportti tivaa.

Kirkon tiedotuskeskuksen mukaan median antama kuva Paavista lakaisemassa asioita maton alle ei myöskään pidä paikkaansa.

- Kuulun sellaiseen joukkoon katolilaisia, jotka ovat sitä mieltä, että median ylitsepursuava vatkaaminen tässä asiassa, ei edistä asiaa. Se ei ole hyvä näille uhreille, eikä se muutenkaan tuota muuta kuin turhaa toistoa.

Tervaportti uskoo, että mediaa on valjastettu myös vahingoittamaan kirkkoa. Sama koskee myös entisten ja nykyisten hyväksikäytön uhrien ulostuloja median kautta.

- Varmasti osa heidän motiiveistaan voi olla hyviä, niin ikävä kyllä, myös taloudellisen hyödyn saaminen on osa sitä.

Vain osa hyväksikäytöstä pedofiliaa

Katolisen tiedotuskeskuksen johtaja Marko Tervaportti painottaa, että kirkolla ei ole varsinaisesti mitään velvoitetta tiedottaa asioista julkisuuteen. Median jatkuvasta myllytyksestä kärsivät Tervaportin mukaan myös hyvät ja luotettavat papit. Suomessa väärinkäytöksiä ei hiippakunnan tietoon ole toistaiseksi tullut.

Vatikaanin tilastoja tarkasti seuraava Tervaportti tulkitsee, että kaikki kirkon hyväksikäyttö ei ole pedofiliaa. Vatikaanin mukaan vain 10 prosenttia hyväksikäyttötapauksista on kohdistunut lapsiin.

- 60 prosenttia kaikista näistä hyväksikäyttötapauksista on kirkon tulkinnan ja tilastojen mukaan enemmän homoseksuaalistaustaista kuin pedofiliaa siinä mielessä, että ne eivät enää kohdistu lapsukaisiin, vaan nuoriin miehiin.

Lähteet: YLE Uutiset