1. yle.fi
  2. Uutiset

Porokuninkuudesta taistellaan Inarissa

Inarissa kisaillaan tänä viikonloppuna 58. kerran porokuninkuudesta. Kaksipäiväisiin kilpailuihin on ilmoitettu 140 kilpaporoa Suomesta ja Norjasta. Kilpailut alkoivat lauantaina kuninkuussarjan ryhmäajoilla ja kilpasarjojen karsinta-ajoilla. Sunnuntaina ratkaistaan kaikkien sarjojen voittajat.

urheilutapahtumat
Porojen ryhmälähtö
Inarissa kisaillaan tänä viikonloppuna porokuninkuudesta.YLE/Raimo Torikka

Kuninkuussarjan lisäksi kilpailtavia sarjoja ovat kuuma- ja yleinen sarja sekä sprintti.

Kilpailunjohtaja Inga-Briitta Magga Paliskuntain yhdistyksestä sanoo, että porokuninkuusajot ovat porokilpailukauden päätapahtuma Suomessa.

-Tulossa on 140 kilpaporoa, joista 24 kilpailee kuninkuudesta, Magga sanoo.

Porokuninkuuksia ratkottiin jo 1950-luvulla

Porokuninkuusajot on yksi Ylä-Lapin vanhimmista urheilutapahtumista. Kilpailut on järjestetty vuodesta 1950 lähtien.

- Vain kolmena vuonna kilpailut ovat jääneet järjestämättä. Parina vuonna Inarijärven jäällä on ollut liikaa vettä ja kerran kilpailut jäivät järjestämättä suu- ja sorkkatautivaaran vuoksi, Magga kertoo.

Kuninkuusajojen yhteydessä kisaillaan myös nopeimman ja tarkimman suopunginheittäjän tittelistä. Suopungissa sarjoja on miehille, naisille ja lapsille. Lasten suopunkikilpailuissa ovat jaossa Suomen mestaruudet. Sarjoja on alle kouluikäisistä nuoriin.

Porokuninkuusajot alkavat lauantaina kello 11.00 Inarijärven jäällä Inarin kirkonkylässä. Kilpailut jatkuvat sunnuntaina kello 11.00.

Kilpailuihin järjestetään bussikuljetus Saariselältä sekä lauantaina että sunnuntaina. Bussi lähtee Saariselältä kello 9.00 ja palaa takaisin kilpailupäivän päätyttyä.

Lähteet: YLE Lappi

Lue seuraavaksi