Irlannin katolisen kirkon maine on kärsinyt pahoin

Katolisen kirkon maine on kärsinyt pahoin Irlannissa. Maan hallituksen teettämän selvityksen mukaan irlantilaiset papit hyväksikäyttivät vuosikymmenien aikana 15 000:a lasta.

Ulkomaat

Vyyhti alkoi purkautua viitisentoista vuotta sitten, mutta katolisen kirkon osuus lasten hyväksikäytön peittelyssä on edelleen päivän polttava kysymys. Tutkimukset ovat paljastaneet, että kirkon mainetta suojeltiin lasten turvallisuuden kustannuksella.

Andrew Madden oli ensimmäisiä irlantilaisia, jotka kertoivat julkisesti joutuneensa pikkupoikana pedofiilipapin uhriksi. Hän sanoo olevansa yhä hyvin vihainen katoliselle kirkolle.

- Vihaan sen epärehellisyyttä ja ylimielisyyttä. En vastusta katolisuutta vaan sitä, mitä he tekivät. Mikään muu instituutio maailmassa - eikä ainakaan Irlannissa – ole salannut lasten hyväksikäyttöä niin kuin katolinen kirkko, hän sanoo.

Katolisuus on perinteisesti nähty irlantilaisen identiteetin rakennuspilarina ja paljastukset tuntuvat myös yhteiskunnassa.

- Irlantilaiset ovat pettyneet uskonnollisiin johtajiinsa, jotka kertoivat valheita ja puolitotuuksia. Näiden aikojen pitää olla ohi, Dublinin yliopiston teologian laitoksen johtaja Padraic Conway sanoo.

Katolisuudella on Irlannissa yhä merkittävä asema verrattuna useimpiin Euroopan maihin. Kirkon rooli on kuitenkin pienentynyt etenkin nuorten keskuudessa.

Katolisen kirkon tulevaisuus näyttää olevan kiinni siitä, kuinka hyvin se onnistuu tekemään tiliä menneisyydestään ja uudistumaan.

- Irlannin katolinen kirkko on tienristeyksessä. Tämä on viimeinen mahdollisuus näyttää irlantilaisille, että se on koko kansan kirkko, Padraic Conway arvioi.

Lähteet: YLE Uutiset / Noora Kajantie, Dublin