1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Jäähyväiset Kuohun Baarille ja kyläkaupalle

Perinteikäs ja omaleimainen Kuohun baari ja kauppa Jyväskylän laidalla ovat sulkeneet ovensa. Kauppiaspari Ritva ja Pentti Nuutinen jää eläkkelle. Legendaarinen Kuohun baari toimi 41 vuotta ja kauppaa pidettiin baarin yhteydessä 23 vuotta. Kaupan ja erityisesti baarin lopetus jättävät ison loven kylän elämään.

kulttuuri
Legendaarinen Kuohun baari ja kauppa sulkivat ovensa.
YLE Keski-Suomi / Riikka Pennanen

Kauppias Ritva Nuutinen sanoo tunteiden olevan haikeita kaupan lopettaessa.

- Työtä on ollut paljon ja se onkin ollut elämäntapa. Tunteja ei voi miettiä.

- Muistot ovat kyllä lähes pelkästään mukavia. Yksi puukonostaja pelotti kerran, mutta siitäkin selvittiin säikähdyksellä, nauraa Ritva.

Kyläkaupan merkitys kylälle ja kyläläisille onkin ollut mittaamaton. Kaupasta on voinut hakea unohtuneita ja puuttuvia elintarvikkeita.

- Tämä on ollut turva kyläläisille: täältä on saanut puuttuvat tavarat ja myös mökkiläiset ovat olleet tarjontaan tyytyväisiä.

Ennen kaikkea kaupalla on tavattu tuttuja ja tuntemattomia. Kun kauppa sulkeutuu, puuttuu Kuohun kylältä kokoontumispaikka.

- Minulla on pelkästään hyviä muistoja: 60 vuotta on asuttu Kuohulla ja hyvät muistot naapureista. Sain laskulle ja olen laskut maksanut. Mulle tulee itku simään, sanoo 87-vuotias Ina Florin ääni väristen.

Legendaarinen Kuohun Baari

Kauppias Pentti Nuutinen on myös haikea, mutta sanoo tunnelmien olevan kaksijakoiset.

- Toisaalta tätä luopumista on odoteltu, ja että elämää olisi muuallla kuin tiskin takana: baarin toimintaa pyöritettiin yli 40 vuotta.

Pentti muistelee Baarin kulta-aikaa keskioluen vapautumisen myötä.

- Se oli huimaa aikaa: vei asiakkailta myös aikaa tottua vapaaseen keskiolueeseen. Isompia hankaluuksia ei meijän baarissa koskaan esiintynyt. Vanhan Baarin aikaan 70-80 -luvuilla oli täysi tupa joka ilta.

Pentti Nuutinen muistaa monia suuria persoonia noilta ajoilta.

- Niistä persoonista olen ajatellut kirjoittaa muistelmia. Monenlaista tarinaa syntyi ja keskusteluja: poliittisia väittelyjä käytiin päivittäin. Tänä päivänä ei sellaisesta voi puhua.

Kävijöitä ympäri maata

Kuohun Baari mainitaan myös M.A. Nummisen kirjassa Baarien mies, joka ilmestyi vuonna 1986.

- Meillä oli tuohon aikaan ulkokäymälä ja tupakan savu leijaili päiden yläpuolella, kun ei ollut ilmastointia. Ilmeisesti se teki vaikutuksen Nummiseen. Kun kirjan sivulle päästiin, baaria käytiin etelää myöten pyhiinvellusmatkalla katsomassa. Siitä se legenda syntyi, muistelee Pentti Nuutinen.

- Ympäri Suomea tullaan edelleen katsomaan baaria: legenda on syntynyt ja elää.

- Uskon, että ovet meidänkin jälkeen aukeavat, mutta tauko tähän tulee. Voin lyödä vetoa, että kaljamukia vielä Baarissa kallistellaan, ennustaa Pentti Nuutinen.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Salla Koskinen ja Marja Roiha

Lue seuraavaksi