Itä-Uudeltamaalta nousee nyrkkeilytähtiä

Töölön Kisahallin kehässä nähtiin viikonloppuna kovatasoisia nyrkkeilyotteluja, joiden tähtinä oli itäuusmaalaisia menestyjiä. Kotiseudun lisäksi heitä yhdistää myös suomenruotsalaisuus.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Nyrkkeilyillan tähtiä olivat muun muassa Porvoosta lähtöisin oleva Robert Helenius ja ensimmäisen ammattilaisottelunsa käyvä loviisalainen Eva Wahlström.

Nykyisin jo maailmalla menestyvä Robert Helenius harjoitteli kymmenen vuotta Porvoon nyrkkeilyseuran salilla Suistohallilla isänsä valmentamana.

-Kyllä se oli sellaista nuoralla tanssimista - välillä pudottiin ja välillä noustiin, muistelee Kalle Helenius. Kyllä se on aika hankalaa olla valmentajana ja sitten isänä,mutta kyllä meillä paljon hauskaa oli yhdessä. Päästiin matkustamaan yhdessä eri puolille maailmaa.

Tällä hetkellä Robert Helenius on ammattilaisena saksalaisessa nyrkkeilytallissa.

Uusia lupauksia kasvamassa

Nyt porvoolaissalilla ovat kasvamassa jo uudet lupaukset.

Ammattilaisena tähän mennessä viisi ottelua nyrkkeilleelle Petter Antmanille tuli kutsu tämän illan Boxing Nightin tv-otteluun viime viikolla. Ottelun myötä täyttyy toinen Petterin tavoitteista.

-Se on isoin areena tähän asti, jolla olen esiintynyt. Totta kai ottelu jännittää, mutta en ole ihan vielä hermorauniona, naureskelee Petter.

Toinen Petter Antmanin tavoitteista on ammattilaisten Suomen mestaruus.

Odotuksia herättää myös jo pari vuotta nyrkkeillyt, 17-vuotias Cecilia Nilsson, josta jo veikataan tänä iltana ensimmäisen ammattilaisottelunsa käyvän naisnyrkkeilijän manttelinperijää.

-Cecilia on aloittanut nyrkkeilyn suhteellisen nuorena ja hänellä on kaikki mahdollisuudet menestyä, sanoo Ceciliaa Porvoon nyrkkeilyseurassa valmentava Miika Forsström. Hän on kehittynyt tosi vauhdikkaasti ihan yli odotusten ja luulen, että hänestä hyvinin tulee uusi Eva Wahlström.

Suomenruotsalaisuus yhdistää

Itäuudeltamaalta lähtöisiä, menestyneitä nyrkkeilijöitä yhdistää yllättävä tekijä, suomenruotsalaisuus.

Kalle Helenius miettii hetken ja arvelee lopuksi selityksen löytyvän silkasta aktiivisuudesta.

-Suomenruotsalaiset ovat urheilussa aktiivisesti mukana joka puolella, ei pelkästään nyrkkeilyssä vaan muissakin lajeissa. Ja pärjänneetkin aika hyvin, hän pohtii.

Yksilövalmennusta

Nyrkkeilijöiden menestys tuo porvoolaissalille tänä päivänä uusia harrastajia niin paljon kuin salivuoroja ja valmentajia riittää.

Lahjakkaiden nyrkkeilijöiden tunnistaminen ei valmentajien mukaan ole helpooa, mutta tärkeintä on ehdottomasti oma palo nyrkkeilyä kohtaan.

-Suurin lahjakkuus on se, että on ahkera harjoittelija ja haluaa kehittyä nyrkkelijänä niin pitkälle kuin mahdollista, kuvaa päävalmentajana toimiva Miika Forsström.

Salaisuus kasvattien menestykseen löytyy valmennusideologiasta.

-Valmennuspuolella seurassa on aina panostettu yksilöihin, kertoo Forsström. Minä panostan hyvin vahvasti nyt Ceciliaan ja Petteriin, koska muilla ei ole samanlaista halua nousta sinne huipulle. Me emme pyri siihen, että meillä olisi paljon nyrkkeilijöitä - sellaista massaa - vaan me panostamme yksilöihin ja näitä yksilöitä on työn tuloksena noussut myös huipulle

Robertin jo maailmalle saatellut, nykyisin junioreja valmentava Kalle-isä on toki jättänyt kädenjälkensä myös tulevien nyrkkeilijöiden menestykseen.

-Kalle on ollut sellainen isähahmo tässä, sanoo vasta 26-vuotias päävalmentajan viitan harteilleen ottanut Forsström. Hän on opettanut minut nyrkkeilemään ja nyt minä puolestani opetan täällä jo muita.

Kisahallilla katsomot täynnä

Helsingin Kisahallissa järjestetty ammattilaisnyrkkeilytapahtuma keräsi Kisahallin täyteen yleisöä. Järjestäjien mukaan vastaavaa yleisöryntäystä ei ole nähty kuin joissakin Amin Asikaisen otteluissa.

Tapahtuman ykkösvetonaula oli porvoolaisen Robert Heleniuksen ja nigerialaisen Ghenga Oloukunian ottelu. Ammattinyrkkeilyn maailmanmestaruudesta haaveileva Helenius on tällä hetkellä raskaansarjan Euroopan listan sijalla 16. Hän on voittanut kaikki ammattilaisottelunsa.

Suomen menestynein naisnyrkkeilijä Eva Wahlström kohtasi kehässä romanialaisen Irina Boldean. Naisten kohtaaminen päätty tyrmäykseen. Voiton vei kovaa iskenyt Wahlstöm , joka oli onnellinen ja yllättynyt lopputuloksesta.

Tapahtumaorganisaation mukaan kiinnostus iltaa kohtaan on ollut omaa luokkaansa. Esimerkiksi viime vuonna parhaiten vetäneeseen ammattilaisiltaan myytiin hieman yli tuhat lippua, kun perjantain iltaan lippuja on myyty runsaat 2 000. Viime vuosina ainoastaan Amin Asikaisen tähdittämät nyrkkeilytapahtumat ovat saavuttaneet yli 9 000 ihmisen yleisöjä.

Lähteet: YLE Helsinki / Anne Savin