1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Karjalankannas

Tali-Ihantala -keskuksesta Sotahistoriakeskus Kannas

Lappeenrannan Linnoitukseen suunnitellun keskuksen nimi ratkesi nimikilpailulla. Viime vuoden lopulla päättyneeseen kilpailuun tuli 71 ehdotusta.

Karjalankannas
Tieto- ja näyttelykeskus Tali-Ihantala
Arkkitehtitoimiston havainnekuva Tali-Ihantala keskuksesta Verstas Arkkitehdit Oy

Tieto- ja näyttelykeskus Tali-Ihantalan uudeksi nimeksi tulee Sotahistoriakeskus Kannas.

Lappeenrannan Linnoitukseen suunnitellun keskuksen nimi ratkesi nimikilpailulla. Viime vuoden lopulla päättyneeseen kilpailuun tuli 71 ehdotusta.

Uusi nimi Kannas viittaa Lappeenrantaa lähinnä oleviin talvi- ja jatkosotien taistelupaikkoihin Karjalan kannaksella. Sanana kannas tarkoittaa yhdistävää elementtiä. Kannas on myös keskuksen arkkitehtuurikilpailun voittaneen ehdotuksen nimi. Uudisrakennus yhdistää kaksi vanhaa rakennusta.

Kilpailun voittaja julkistetaan 4. toukokuuta järjestettävässä kaikille avoimessa seminaarissa.

Uusi nimi otetaan käyttöön kevään aikana muun muassa keskuksen verkkosivulla.

Uudeksi nimeksi valittu Sotahistoriakeskus Kannas vie ajatukset sotaan ja sen kokeneiden ihmisten kohtaloihin, joista keskuksessa kerrotaan. Kannas kosketti sotilaiden kirjeiden ja sotatapahtumien seuraamisen välityksellä myös kotirintamaa. Monet sota-aikaiset kirjeet tulivat sieltä jostain.

Sotahistoriakeskus Kannas on Karjalan kannakselle ja Laatokan Karjalaan sijoittuvien talvi- ja jatkosodan taistelujen tieto- ja näyttelykeskus sekä virtuaalisesti toteutettava Suomen sotien 1939-44 digitaalinen muisti, jota suunnitellaan Lappeenrantaan.

Sotahistoriakeskus Kannas kertoo teemaan liittyvää tietoa ja tarinoita kiinnostavalla ja elämyksellisellä tavalla uusimman teknologian keinoin. Keskukseen sijoittuu myös perinteikäs Ratsuväkimuseo.

Yhdistävä elementti

Tieto- ja näyttelykeskustoimikunnan puheenjohtaja Heikki Järvenpään mukaan Sotahistoriakeskus Kannaksesta toivotaan kehittyvän sotien osapuolia yhdistävä elementti.

- Keskuksen suunnittelutyössä on törmätty toistuvasti samoihin asenteisiin: sodan kokemuksista on joko vaiettu tai tapahtuneita on kerrattu liiankin kanssa, jolloin kuultu on torjuttu.

- Vahvassa näyttää olevan myös käsitys siitä, että sodan kauhujen ja järjettömyyden toistuminen voidaan estää vaikenemalla. Keskuksen tarjoamien palvelujen ja elämysten avulla lähihistoriaa voidaan tarkastella aiempaa monipuolisemmin ja muodostaa tarkempi käsitys tapahtuneesta, Järvenpää sanoo.

Sotahistoriakeskus Kannas avaa sodan monia kasvoja. Sen sisällöstä kerrotaan laajemmin toukokuun 4. päivänä kello 15.00 Lappeenrannan kaupungintalon valtuustosalissa järjestettävässä kaikille kiinnostuneille avoimessa seminaarissa.

Seminaarissa julkistetaan nimikilpailussa palkittavien lisäksi tänä vuonna toteutettava tarinakeruupilotti, jossa etsitään kotirintaman kokemuksia ja muistoja. Kaikille osallistujille luvatut katujunaliput sekä vapaalippu aikanaan avautuvaan keskukseen lähetetään osanottajille kevään aikana.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala

Lue seuraavaksi