1. yle.fi
  2. Uutiset

Reumasairaalan edustalla pidäteltiin itkua

Reumasairaat kerääntyivät maanantaina aamuna hiljaisiin mielenosoituksiin Heinolan Reumasairaalan ja Kelan pääkonttorin eteen Helsingissä. Reumasairaat ovat pettyneitä, että sairaalaan toiminta päättyy.

Kotimaan uutiset

Heinolan Reumasairaalan edustalle kerääntyneet kymmenet reumasairaat pitivät maanantaiaamuna hiljaisen hetken sairaalan lopettamisen takia. Viimeinen hiljainen mielenosoitus kantoi nimeä viimeinen taisto. Tarja Perkiö piti yllä vielä pientä toivon kipinää.

- Aina pitää olla vähän toivoa, että jos ne tulisivat siellä vielä järkiinsä eivätkä tekisi tällaista meille. Kyllä tämä alkaa kuitenkin vaikuttaa päivä päivältä aina vaan järkyttävämmältä, Perkiö toteaa.

Jyväskyläläinen Seija Pekkala vakuuttaa, että reumasairaat seuraavat tilannetta tarkkaan.

- En mä usko että tämä jää tähän. Tietysti nyt päivällä tulee se päätös ja tämä asia loppuu siihen, mutta kyllä me seurataan miten tässä tulee käymään ja kuinka loppujen lopuksi kalliiksi tulee käymään tämän sulkeminen, varmaan enemmän kuin se kaksi miljoonaa, toteaa Pekkala.

Tulevaisuus huolettaa

Reumasairaat osoittivat mieltä viime viikolla eduskuntatalon edessä sekä tapasivat kansanedustajia. Reumasairaat saivat myötätuntoa kansanedustajilta ja ministereiltä, mutta Helsingin reissusta jäi silti Perkiölle ja Pekkalalle pettynyt maku.

- Ei olisi uskonut, että tämä menee tähän. Kaikkia asiantuntijoita on kyllä kuunneltu, mutta itse reumapotilaita eli todellista asiantuntemusta ei ole kuunneltu, sanoo Perkiö.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan yliopistosairaaloiden ja sairaanhoitopiirien valmiudet reumapotilaiden hoitoon ovat hyvät jos Heinola Reumasairaalan toiminta loppuu. Reumasairaiden tuntemukset ovat kuitenkin toisenlaiset.

- Olen saanut viime aikoina hätääntyneitä puheluita ympäri Suomen, että ei hoito toimi. Näyttää siltä, että kun hoitoon lähtee, niin joutuu ensiksi terveyskeskukseen kolmeksi kuukaudeksi jonoon ennen kuin saa lähetettä keskussairaalaan. Eihän se toimi silloin. Meidät laitetaan sitten vaan jonoon johonkin eikä kukaan tiedä mihin.

- Ovat sanoneet, että hoitoa aletaan kehittää alueilla. Sen pitäisi kuitenkin olla jo valmiina nyt, sillä muuten me jäämme tyhjän päälle. Sitä osaamista ei kaikissa sairaaloissa ja terveyskeskuksissa ole. Esimerkiksi meidän vanhojen potilaiden kirurgiset leikkaukset ovat niin vaativia, että esimerkiksi minun käden leikkauksia ei täällä Heinolassakaan tee moni lääkäri, Perkiö toteaa.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi