Marja Tyrnin luoja päivittelee homokammoisia

Näyttelijä Aku Hirviniemi päivittelee homoseksuaaleihin kohdistuvia ennakkoluuloja. Koomikko esittää uusimmassa tv-roolissaan drag queenia, joka osallistuu homofobisen poliitikon vaimon sieppaamiseen.

viihde
Aku Hirviniemi
Päivät kuin unta on musta komedia drag-ryhmästä, joka päättää ottaa oikeuden omiin käsiinsä ja kaappaa homofobisista lausunnoista tunnetun kansanedustajan raskaana olevan vaimon. Vieraina näyttelijät Aku Hirviniemi ja Juha Varis.

- Kyllähän tämä Suomi melkoinen punaniskojen maa on loppujen lopuksi, puuskahtaa riihimäkeläinen näyttelijä Aku Hirviniemi YLEn Aamu-tv:n haastattelussa.

Hirviniemi päivittelee, kuinka jotkut kansanedustajat voivat yhä luokitella homoseksuaalisuuden sairaudeksi.

- Ei ole kovin pitkälle 1960-luvulta päästy!

Hirviniemi on liitetty seksuaalivähemmistöihin useiden naiseksi pukeutuvien roolihahmojensa myötä.

- Olen tullut tunnetuksi mekko päällä. Se on hirveän nautinnollista. Jo Presidentin kansliassa ohjaaja Elias Koskimies sijoitti minut pieniin naisrooleihin. Tyllihameet ovat ihan parhaita.

Sieppaaja käyttää ripsiväriä

Elias Koskimiehen komennossa on syntynyt myös tuore tv-elokuva Päivät kuin unta. Siinä Aku Hirviniemen roolihahmo kuuluu drag-artistien ryhmään, joka päättää siepata homofobisia lausuntoja antavan kansanedustajan raskaana olevan vaimon.

Musta komedia puhuu vähemmistöjen puolesta.

- Bertolt Brechthän on sanonut, että ihmiset pitää sanoa viihtymään, ennen kuin niille voi sanoa jotain tärkeää, Hirviniemi pohtii.

Putouksella pitkät jäljet

Näkyvin rooli, sekin naisena, on Aku Hirviniemen kehittämä sketsihahmo Marja Tyrni. Turun Pallivahasta kotoisin olevan rouvashahmon maine seurannee näyttelijää vielä pitkään.

- Ehkä joudun kirjoittamaan nimmareita Marja Tyrninä vielä viisikymppisenäkin, sanoo Hirviniemi ja muistelee kollegansa Taneli Mäkelän tuskailleen joutuvansa yhä antamaan nimikirjoituksia Fakta homman Aulis Kaakkona.

Lähteet: YLE Uutiset