1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Suomalaiset Moskovassa: Huoli on suuri

Moskovassa asuvat ja kaupungissa parhaillaan vierailevat suomalaiset ovat järkyttyneitä ja hyvin huolissaan metroiskuista. "Kenenkään ei tekisi mieli laskeutua illansuussa takaisin maan alle, mutta minkäs teet. Suurkaupungin elämä jatkuu."

Ulkomaat
Ihmisiä eristetyllä ajotiellä Moskovassa.
RTR

Pyysimme paikalla olevia suomalaisia kertomaan tunnelmistaan. Kommenteista välittyy huoli terrorismista.

"Tilanne on Moskovassa aika rauhallinen, mutta liikenne on paikka paikoin pahasti ruuhkautunut. Park Kulturin metron lähellä oli vielä iltapäivällä paljon miliisejä ja erikoisjoukkoja.

Paikallisten reaktiot ovat olleet kauhistuneita, eikä näitä iskuja mitenkään voi ymmärtää.

Metron käyttöä varotaan nyt, eikä moni uskaltaudu metroon. Todennäköisesti liikkuminen kaupungilla vaikeutuu, henkilöllisyyspapereita tarkistetaan sekä varsinkin autoja pysäytellään useammin. Samoin aamupäivällä Moskovan mobiiliverkot tukkeutuivat valtavan sms-viestimäärän takia."

"Ei tekisi mieli takaisin maan alle"

"Venäläiset tuntuvat ottavan suuronnettomuudet yllättävän stoalaisesti. Aamupäivällä keskusta kaikui pilliautojen volinasta, ja matkapuhelinverkko jumitti parisen tuntia.

Paikalliset työkaverini tavoittelivat perheenjäseniään, ynnäilivät läheistensä työmatkareittejä mutta pysyivät rauhallisina.

Huhu kolmannesta räjähdyksestä Prospekt Miralla toi kyllä hetkeksi olon että romahtaakohan koko kaupunki.

Huojennus alkoi voittaa, kun työkaverit yksi kerrallaan vahvistivat puhelimitse olevansa tallessa tai ilmaantuivat ehjinä työpaikalle, yksi selvästi shokissa Park Kulturylla näkemästään. Vähitellen työtehtävät alkavat sujua yksi asia kerrallaan.

Kenenkään ei tekisi mieli laskeutua illansuussa takaisin maan alle, mutta minkäs teet. Suurkaupungin elämä jatkuu."

"Facebook täyttyi viesteistä"

”Asun Moskovassa Park Kulturin metroaseman vieressä. Aamulla ihmettelin, miksi sireenit ujeltavat niin kovaa.

Kymmentä vaille yhdeksän eräs vaihto-oppilastoverini laittoi viestiä pommi-iskusta. Siitä alkoi soittelu venäläisille kavereille: ovatko kaikki kunnossa? Viestit lähtivät myös Suomeen, olen itse kunnossa.

Nyt Facebook on täynnä kavereiden ilmoituksia siitä, että he ovat kunnossa.

Liikenne on ihan tukossa, Park Kulturi on risteysasema (siellä risteävät siis ympyrälinja sekä punainen linja, ja viereisellä Komsomolskij prospektilla huudatetaan äänitorvia. Keskustassa tungos lienee vieläkin pahempi.

Ihmiset ovat järkyttyneitä ja puhelimet pirisevät koko ajan. Suurlähetystöltä tuli nopeasti kysely, ovatko Moskovassa asuvat suomalaiset kunnossa. Ei voi muuta kuin ihailla heidän toimintaansa tässä asiassa.”

”Autolla ei päässyt, piti kävellä”

”Olin Moskovassa hotellissani, kun räjähdykset sattuivat. Kun lähdin tuttuni kanssa autolla liikkeelle, emme päässeet lähellekään paikkaa, jonne olimme menossa.

Saimme kävellä loppumatkan. Paljon poliiseja vilisi kaupungilla.”

”Lapset käyttävät turma-asemaa”

”Huoli Moskovassa on erittäin kova. Rauhallinen aika ehti jatkua poikkeuksellisen pitkään. Tavallisiin siviileihin kohdistuva terrori järkyttää.

Vaimo ja lapset kulkevat lähes päivittäin tuon Park Kulturi metroaseman kautta harrastuksiin, joten kylmää tekee ja koskettaa omaa perhettäkin.”

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi