1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Miesten vuoro saunottaa herkkiä tarinoita

Tampereen lyhytelokuvajuhlilla Risto Jarva- ja yleisöpalkinnon voittanut Miesten vuoro -elokuva murtaa myytin vaikenevasta suomalaismiehestä. Elokuvan teatteriensi-ilta oli perjantaina Kokkolassa.

Kuva: Tuotantoyhtiö Oktober Oy

Palava rakastuminen, lähestyvä avioero, esikoisen syntymä, lapsen kuolema. Dokumentti paljastaa, kuinka mies avautuu saunan lauteilla elämän suurista kysymyksistä. Niistäkin, joista hän on vaiennut 30 vuotta. Festivaaleilla ylistystä kerännyt elokuva lähtee nyt teatterilevitykseen.

Miesten vuoro -dokumenttielokuva istuttaa lauteille erilaisia miehiä, eri-ikäisiä miehiä erilaisissa saunoissa kertomassa tarinaansa ystävälleen. Sauna on tasa-arvoinen paikka, jossa vaatteiden lisäksi heitetään naulaan myös tittelit.

Tekijöillä oli käsikirjoitusvaiheessa mielessään lista 30 saunasta ja kohtauksesta, jotka sopisivat elokuvan teemoihin: ystävyyteen ja rakkauteen. Idea elokuvasta syntyi, tietenkin, vuonna 2005 saunassa.

- Toinen ohjaaja Joonas Berghäll hoiti masennustaan Tampereen Rajaportin saunassa. Hän tajusi siellä, että miehet puhuvat elämästään, uuden rakkauden löytämisestä, tulevasta avioerosta. Kai se oli havainto siitä, että suomalaiset miehet puhuvat. Siitä lähdimme kehittelemään yhdessä ideaa, kertoo elokuvan toinen ohjaaja Mika Hotakainen.

Filmikamera saunotettiin perusteellisesti

Käsikirjoittaja-ohjaajakaksikko yllättyi, ettei ongelmana ollutkaan saada miestä avautumaan alasti. Päätähdet lähtivät helposti mukaan, kunhan heidät vain ensin löydettiin. Löytäminen vaati kovaa työtä, autolla ajamista ja saunomista. 30 000 ajokilometrin jälkeen maantiellä taittuvia taipaleita ei enää laskettu. Miesten lisäksi koville joutui myös kalusto.

- Itsestään selvää oli, että se kuvattiin filmille vanhoilla rautaisilla filmikameroilla, jotka eivät sisällä paljoa elektroniikkaa eivätkä sula saunan lämmössä. Kamerakin piti saunottaa ennen kuvauksia saunan lämpöiseksi, ettei linsseihin tiivistyisi kosteutta, kertoo Hotakainen.

Kameramies joutuikin koville, kun pään vieressä hehkui 80-asteinen rautamöykky. Aatamin asua täydensikin kylmällä vedellä kasteltu pipo ja patakintaat.

Teatterilevitykseen myös ulkomaille

Elokuvaa on näytetty jo muutamilla festivaaleilla. Loppuunmyyty ensiesitys Helsingin Docpoint-festivaaleilla oli hämmentävä kokemus tekijöilleen. Elokuva on valittu myös ainoana suomalaiselokuvana Hot Docs -festivaaleille Kanadaan.

- Muut ovat sanoneet, että yleisö olisi taputtanut 15 minuuttia seisaaltaan. Itseltäni oli ajantaju siinä vaiheessa kadoksissa. Sen muistan, että yleisö seisoi, naureskelee Hotakainen.

Elokuva on myyty teatterilevitykseen jo Ruotsiin ja Puolaan. Suomen teattereita filmi kiertää 26.3 alkaen. Ensi-iltaa ei juhlita tällä kertaa Helsingissä, vaan Joonas Berghäll pistää juhlat pystyyn vanhassa kotikaupungissaan Kemissä. Kokkolalaislähtöinen Mika Hotakainen juhlii hänkin juurillaan.

- Näin ensimmäisen elokuvani Kokkolan Bio Rexissä. On hienoa juhlia ensimmäisen teatterilevitykseen päässeen elokuvani ensi-iltaa teatterissa, jossa syntyi innostukseni elokuvaan, tunnelmoi Hotakainen.