Uudet teräväpiirtokanavat pakottavat kuluttajat taas ostoksille

Uudet tulevat teräpiirtokanavat käyttävät lähetyksissään sellaista tekniikkaa, jota varten kuluttajien pitää hankkia tietynlainen televisio tai digisovitin. Television ostajan kannattaakin miettiä, pitäisikö hankintaa vielä lykätä.

Teräväpiirto-tv-kanavat
Teräväpiirtotelevisio
Jos haluaa katsoa lähetystä teräväpiirtona, tarvitaan teräväpiirtotelevisio. Ylen kanavajakelun uudistuksessa voi jatkaa katselua myös vanhalla laitteella halutessaan.Yle

Kanta-HämeSuomeen on tulossa seitsemän uutta teräväpiirtokanavaa. Antenniverkossa näkyvät uudet kanavat ovat kaikki maksullisia. Kanavilla lähetetään toimijasta riippuen urheilua, elokuvia, lasten- ja nuortenohjelmia, musiikkia sekä luontodokumentteja.

Yleisradiolle on on varattu taajuuskapasiteettia yhtä teräväpiirtokanavaa varten.

Nykylaitteilla nämä uudet kanavat eivät kuitenkaan näy.

Taas uusi laitesukupolvi

Televisioiden tekniikka on uudistunut valtavaa vauhtia ja uudet antenniverkossa näkyvät teräväpiirtokanavat (HD) tuovat tullessaan uuden laitesukupolven.

Näiden hd-kanavien vastaanotto ei ole mahdollista ilman uutta digiboksia tai kokonaan uutta televisiota. Valmistajat ovat julkaisseet vasta ensimmäiset mallit laitteista, jotka pystyvät uuden normin mukaiseen vastaanottoon.

Teräväpiirtolähetyksiä on voitu Suomessakin seurata jo jonkin aikaa kaapeli- ja satelliittiverkoissa. Esimerkiksi Canal+ lähettää elokuvia suomeksi myös hd-versioina.

Antenniverkossa DNA on tehnyt ensimmäisenä joitakin hd-koelähetyksiä.

Ensimmäiset teeveet ja sovittimet tulossa

Tulevissa antennien kautta poimittavissa lähetyksissä käytetään dvb-t2-lähetysstandardia ja MPEG4-kuvanpakkausta. Ensimmäiset dvb-t2-vastaanottimet ja dvb-t2-boksit tulevat myyntiin tänä vuonna.

Maksullisten kaapelikanavien teräväpiirtolähetysten vastaanotto edellyttää Cable HD Ready -merkinnällä varustettujen laitteiden käyttöä. Valmius voi olla suoraan digi-tv:ssä tai erillisessä digiboksissa. Näitä laitteita on jo markkinoilla.

Sekä antenniverkon että kaapeliverkon vapaita tv-kanavia varten saa vastaanottimia, joita voi käyttää kummassa tahansa verkossa. Ne pystyvät myös maksullisten peruskanavien (ei teräväpiirto) näyttämiseen maksukortin avulla.

Hd-teevee antaa kuvan, jonka pitäisi olla jopa viisi kertaa parempi kuin tavallinen televisiokuva, joka lähetetään joko analogisesti tai digitaalisesti.

Lähteet: YLE Häme