1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kasvisruoat

Kasvisruokapäivä maksaisi kymmeniä tuhansia euroja

Viikoittainen kasvisruokapäivä Kuopion kouluissa ja päiväkodeissa toisi ateriakustannuksiin noin 80 000 euron lisälaskun vuodessa.

kasvisruoat
Lapsi syö.
YLE / Mika Moksu

Kuopiolaisiin kouluihin ja päiväkoteihin ruoan toimittava Kuopion Ateria on selvittänyt kasvisruokapäivän ja lähiruokapäivän kustannuksia valtuustoaloitteen pohjalta.

Selvityksen mukaan Kuopion Aterian toiminnan vaatima ruokamäärä on niin suuri, että kaikkia haluttuja ruoka-aineita ei pystytä tuottamaan lähialueella. Lisäksi tukkujen kautta on lähes mahdotonta saada lähituotteita.

Esimerkiksi leipää kuitenkin löytyisi riittävästi lähialueelta, mutta ongelmana on sen liian runsas suolan määrä. Runsassuolaisuus pudottaa leivät suomalaisten ravitsemussuositusten kriteerien ulkopuolelle.

Kuopion Ateria toimittaa Kuopion kouluihin ja päiväkoteihin lähes 15 000 ateriaa päivässä. Pelkästään perunaa kuluu päivässä noin 1000 kiloa ja porkkanaraastetta yhden lounaan yhteydessä 700 kiloa.

Vähäsuolaista ja runsaskuituista ruisleipää tarvitaan päivässä noin 600 kiloa. Lähialueen järvikalaa pitäisi olla tarjolla yhden päivän tarpeisiin noin 1500 kiloa.

Lähteet: YLE Savo

Lue seuraavaksi