1. yle.fi
  2. Uutiset

Hiukkaset tieteellisellä törmäyskurssilla

Jyväskyläläistutkijat ovat mukana Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksen jättimäisessä tutkimushankkeessa. Tutkimusohjelmaa on valmisteltu 20 vuotta ja sitä varten on rakennettu uusi suuri hiukkaskiihdytin LHC Sveitsiin Geneveen.

hiukkasfysiikka
LHC-hiukkaskiihdytin Cernissä Sveitsissä
Cern

Tiistaina hiukkaskiihdyttimellä tuotetaan suurenergisin hiukkastörmäys mitä kiihdyttimillä on koskaan tuotettu. Jyväskyläläiset ovat mukana törmäyttämässä kahta lyijy-ydintä lähes valonnopeudella. Törmäyksessä lämpötila kohoaa yli tuhanteen miljardiin asteeseen, ja aine muutaa muotoaan sellaiseksi kuin sen uskotaan olleen maailmankaikkeuden syntyessä.

Törmäytysten yhtenä tavoitteena on löytää Higgsin hiukkanen, jonka teoriat ennustavat olevan vastuussa aineen massasta. Lisäksi tavoitteena on synnyttää uusia alkeishiukkasia ja löytää pimeän aineen hiukkasia.

Suurta törmäytystä voi seurata suorana internet-lähetyksenä tai Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksella salissa FYS1 kello 9.30. Yliopistolla on paikalla tutkimusryhmään kuuluva DongJo Kim vastaamassa yleisön kysymyksiin.

Lähteet: YLE Keski-Suomi

Lue seuraavaksi