1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Enäjärvi, Kouvola

Kymenlaakson asutushistoria muuttuu

Enäjärven Kurkelanharjulta löydettiin viime keväänä runsaasti rautakuonaa. Pajatoiminnan ajoitus muuttaa Kymenlaakson asutushistoriaa.

Kuva: YLE / Kirsi Partanen

Kouvolan Enäjärveltä viime keväänä löydetyn raudanvalmistuskuonan ajoitus muuttaa merkittävästi Kymenlaakson asutushistoriaa. Radiohiiliajoituksen mukaan rautaa on tehty kylässä todennäköisesti jo 1300-luvun alkupuolella.

Pajakuonalöytöjen perusteella kylässä on sijainnut sepän paja ja rautaa on valmistettu ilmeisesti myös myyntiin. Enäjärven Kurkelanharjulta on tehty myös useita rahalöytöjä.

Rautakuonalöydös muuttaa Kymenlaakson asutushistoriaa, sillä nyt tehdyn ajoituksen mukaan Enäjärvellä oli jo kylä siinä vaiheessa, kun uudisraivaaja Matti Orava asiakirjojen mukaan asettui vuonna 1365 asumaan Valkealan Oravalaan.

Enäjärvi on ollut edullinen paikka raudanvalmistukselle, koska sitä ympäröivät suuret suot syöttävät järveen runsaasti rautapitoista vettä, joka saostuu järvessä malmiksi.

Raudanvalmistuskuonaa on löytynyt myös Enäjärven naapurikylistä, Saaramaalta ja Haapalasta. Niiden löydöksiä ei ole vielä ajoitettu.