1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Uukuniemi

Uukuniemen nuorisoseurantalolla värikäs historia

Syksyllä 115 vuotta täyttävällä Uukuniemen nuorisoseurantalolla vietetään yhä tanssi-iltoja levymusiikin tahtiin. Paluumuuttajilla on tänäpäivänä suuri merkitys nuorisoseuran toiminnassa.

Kuva: YLE Etelä-Karjala

Uukuniemen kirkonkylän maisemissa sijaitsee punainen puutalo, jolle on kertynyt ikää jo yli 100 vuotta. Uukuniemen nuorisoseura on hankkinut talon itselleen vuonna 1915. Nykyinen talo on jatkettu, korjattu ja maalattu versio alkuperäisestä.

Rakennustoimikunnan puheenjohtaja Jorma Berg kertoo, että nuorisoseuralla on tavoitteena remontoida talo nuoremmaksi ja sen pihapiiri pirteämmäksi.

- Pönttöuuni aiotaan rakentaa alkuperäisen puretun uunin tilalle. Pihalle on tarkoitus rakentaa karjalaismallinen puuaita. Lisäksi on suunnitteilla ikkunaremontti ja ulkoseinien maalaaminen, Berg luettelee.

Remontin on tarkoitus olla valmiina syksyllä, kun nuorisoseurantalolla juhlitaan seuran 115-vuotista taivalta.

Mopolla levytansseihin

Nuorisoseurantalo liittyy vahvasti myös Jorma Bergin omiin nuoruusmuistoihin.

- Parhaimmat ja herkimmät muistot liittyvät kyllä niihin aikoihin, kun kävimme mopolla täällä levytansseissa. Jussi Raittisen levy soi silloin useasti, Berg muistelee.

Meno on ollut vauhdikasta takavuosina. Nuorisoseuran talosta löytyy yhä putkahuone kaksinkertaisilla ovilla.

- Putkaa ei ole kyllä vuosiin tarvittu, Jorma Berg naureskelee.

Paluumuuttajat elävöittävät nuorisoseuraa

Koska nuoria on paikkakunnalla enää vähän, Uukuniemen nuorisoseuran toiminta elää nyt paluumuuttajien voimalla.

- Monella ihmisiellä tuntuu tulevan 45-vuoden iässä vaihe, jolloin halutaan etsiä omia juuria. Meille on tullut paluumuuttajia takaisin nuorisoseuran toimintaan mukaan, Jorma Berg iloitsee.