Elokuvaväki toivoo verohelpotuksia

Suomalaiset elokuvatuottajat haluavat taloudellisia helpotuksia Suomessa kuvattaville ulkomaalaisille elokuville. Tällä hetkellä useat Euroopan maat tarjoavat suuren rahan elokuvaprojekteille 20 - 30 prosentin verohelpotuksia tai jopa suoraa rahallista tukea kuvauskuluihin.

kulttuuri
Rahanpuute ja vastavalo ovat elokuvateon ongelmia.
YLE / Ensio Karjalainen

Tuotantotuet ovat esillä parhaillaan Pohjois-Suomen elokuvakomission järjestämässä kansainvälisessä elokuvaseminaarissa Kuusamossa. Hiljattain Kuusamossa Hollywood -elokuvaa Hannah kuvanneet kiittelivät vuolaasti suomalaista osaamista ja kuvausolosuhteita, mutta taloudellisen tuen puuttumien jäi närästämään.

- Kyllä se on yksi tärkeistä kynnyskysymyksistä. Se on oikeastaan ensimmäisiä asioita, mikä ulkomaalaisia tuottajia heti kuvauspaikkojen jälkeen kiinnostaa. Toinen kysymys on sitten heti, että miten täältä voi saada rahaa, arvioi Pohjois-Suomen Elokuvakomission projektipäällikkö Maija Laine.

Irlantilaisen Samsons Filmsin tuottaja David Collins puntaroi muun muassa sitä onko kannattavaa tuoda tuotantoja Suomeen.

- Ennen tätä päivää tiesin henkilökohtaisesti Suomesta vain Helsingin ja joulupukin. Joten minulla on vielä paljon opittavaa Suomesta. Ja keino oppia tuntemaan Suomi paremmin, on tulla tänne useammin. Ja yksi keino tulla tänne on ensinnäkin se, että minut kutsutaan ja toinen keino on pohtia onko minulla taloudellisia syitä tuoda yhteistuotantoja Suomeen.

Irlannin malli

Irlanti kattaa maahan tuleville elokuvantekijöille kaikista Irlannissa aiheutuvista kuluista lähes kolmanneksen. Useimmissa Euroopan maissa tuki liikkuu 20 - 25 prosentin välillä tuotantokuluista. Pohjoismaista Norja suunnittelee tällä hetkellä tukipykäliensä uudistamista.

Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Hannes Manninen ( kesk.) ei pidä verohelpotuksia mahdottomina.

- Meillähän on ollut henkilöverotuksen puolella tiettyjä helpotuksia ulkomailta tänne saapuville työntekijöille ja tässä mielessä en pidä helpotuksia aivan mahdottomana. Muuallakin Euroopassa tällaisia on. Toivon, että meilläkin harkittaisiin tällaisia asioita.

- Vaikka me olemme mukavia ja ystävällisiä ihmisiä niin se tosiasia, että meillä on hieman tarjota rahallista apua. Se tekee meistä vieläkin mukavampia ja ystävällisempiä, David Collins toteaa.

Lähteet: YLE Oulu