1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ruoat

Lähiruoka päihittää etäruoan

Ruokakulttuuriyhdistys Kaffeli kampanjoi ekologisen ja turvallisen lähiruoan puolesta. Tavoitteena on ruokakulttuurin aseman pysyvä kohottaminen Lounais-Suomessa.

ruoat
Ruokakulttuuriyhdistys Kaffelin logo
Kaffeli ry

Vastaperustettu Lounais-Suomen ruokakulttuuriyhdistys Kaffeli ry koittaa löytää Turku 2011 -kulttuuripääkaupunkivuoden ruokatapahtumiin uutta näkyvyyttä. Pidemmän aikavälin tavoitteena on kohottaa ruokakulttuurin asemaa Turussa ja Lounais-Suomessa.

Yhdistys toteuttaa samalla edesmenneen ruokavaikuttajan Visa Nurmen ideoita.

Kaffelin puuhaihmiset kehottavat kaikkia hurmaantumaan ekologisen ja terveellisen lähiruoan mausta. Kutsu koskee niin kuluttajia, tuottajia, jalostajia, kauppaa kuin ravintoloitakin.

- Sanoin Kaffelin perustamiskokouksessakin, että pitäisi synnyttää sellainen kaupunkilaisten hurmos, että jokainen meistä toteuttaisi innostuneena tätä ihan arjessa: lapset kotona ja kouluissa, keittäjät kouluissa ja sairaaloissa. Tämä ei saisi olla vain suuria juhlapuheita ja hienoja ravintoloita, visioi lähituottaja Liisa Lindroth.

Yhdistyksen puheenjohtaja, keittiömestari Jorma Haranen muistuttaa päättäjiä kouluruokailun tasosta ja siitä, että mahdollisimman paljon käytettäisiin hyväksi paikallisia tuottajia.

Lapset oppivat ymmärtämään ruokakulttuuria, kun ruoka valmistetaan paikan päällä.

- Toivottavasti päättäjät ymmärtävät tulevaisuudessa, että ei se ruoka ainakaan siitä parane, kun se kuljetetaan satojen kilometrien päähän, uskoo Haranen.

- Meillä on monenlaista ruokakulttuuria, vaihtelevaa ja kirjavaakin. Jokainen voi omalla toiminnallaan ja omassa keittiössään tehdä yhdessä mukavia juttuja, sanoo Liisa Lindroth.

- Ruoan maku ja turvallisuus on unohdettu, kun budjetteja ja logistiikkaa on laskettu, sanailee Jorma Haranen.

Neitsytperunafestivaali Turkuun

- Toivottavasti päättäjät ymmärtävät tulevaisuudessa, että Suomi kaipaa kunnon ruokafestivaalia. Sellainen tänne syntyykin - nimittäin kesäkuinen Neitsytperunafestivaali, paljastaa Haranen.

Tapahtuma haluaa nostaa eri tavoin yhden Lounais-Suomen hienon ruokatuotteen, varhaisperunan, arvostusta. Perunan sesonkihan alkaa Turun ympäristöstä, rannikolta ja saaristosta.

- Suomessa on maailman parhaat perunat. Euroopassa on parsafestaria ja tryffelifestaria, miksei meillä Neitsytperunafestivaalia. Varhaisperuna ja kalat ovat kyllä senarvoisia, vakuuttaa Haranen.

Kaffeli-yhdistys kannustaa ravintoloita luomaan listoilleen Turku-ruokia, jotka perustuvat lähiseudun raaka-aineisiin. Yhdistys hakeutuu yhteistyöhön jo olemassa olevien ruokakulttuuritapahtumien, Silakka- ja Saaristolaismarkkinoitten, Keskiaikamarkkinoitten ja Ruokamessujen kanssa. Syksyksi suunnitellaan sadonkorjuujuhlia.

Lähteet: YLE Turku / Juha Ohtonen

Lue seuraavaksi