Sofi Oksanen sai Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon

Kirjailija Sofi Oksanen on saanut Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon teoksestaan Puhdistus. Viron lähihistoriaa luotaava Puhdistus oli alun perin näytelmä. Romaanina se on saanut sekä Finlandia-palkinnon että Runeberg-palkinnon.

kulttuuri
Sofi Oksanen
Vuodelle 2012 on valmistumassa näytelmä, kertoo Sofi Oksanen

Vaikka arvostettuja palkintoja on sadellut Sofi Oksaselle viime aikoina riittämiin, kirjailija pitää Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkintoa arvossa.

- Suomi on valitettavan harvoin voittanut Pohjoismaiden neuvosto palkinnon. Sehän kertoo muiden maiden edustajien mielipiteistä. Itse on kirjoittaessa hankala arvioida, mikä toimii oman kielialueen ulkopuolella, Oksanen summaa.

Sofi Oksanen haluaa kiittää oman menestyksensä ohella loistavia kääntäjiä. Puhdistuksen käännösoikeudet on myyty 27 maahan.

- Ilmeisesti kirjassa on jotain sellaista, joka koskettaa kaikenmaalaisia. Ei kai tätä muutenkaan voi tulkita, Oksanen arvelee.

Uusi romaani kypsyy julkisuuspyörityksen keskellä

Oksaselta on julkaistu kolme romaania ja yksi näytelmä. Hän pahoittelee sitä, että julkisuusmylly vie aikaa kaikkein tärkeimmältä eli kirjoittamiselta.

- Tiedän kyllä seuraavan romaanini aiheen ja yritän tehdä sitä varten taustatyötä aina, kun on aikaa. Edessä on kuitenkin paljon matkustelua, kun käännöksiä ilmestyy eri puolilla maailmaa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa Puhdistus ilmestyy ihan pian.

Suomalaisen kirjallisuuden edistämiskeskuksen johtaja Iris Schwanck on tyytyväinen Oksasen palkitsemiseen. Hän pitää Pohjoismaiden kirjallisuuspalkintoa erittäin merkittävänä tunnustuksena.

- Palkinnolla on valtavan suuri merkitys tunnettuudelle ja myynnille sekä Pohjoismaissa että myös kansainvälisesti. Palkinnon arvo levittyy paljon laajemmallekin kuin Pohjoismaihin, sillä se herättää varmasti kiinnostusta myös kansainvälisissä kustantamoissa, Schwanck ennustaa.

Pohjoismaiden neuvoston 47 000 euron arvoinen kirjallisuuspalkinto luovutetaan Sofi Oksaselle Islannissa marraskuussa.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Seppo Puttonen, Kai Ristola