Hyppää sisältöön

Suomenhevosesta voisi tulla vientibrändi islanninhevosen tapaan

Suomenhevosessa uskotaan olevan hyvää vientituoteainesta. Ypäjän hevostutkimus ja Hevosopisto ovat sitä mieltä, että suomenhevosta kannattaa ryhtyä kasvattamaan vientiin vaikka Saksaan tai jopa Japaniin. Vielä kanta ei riitä.

Suomenhevonen ori Lorenzo on innokas, menohaluinen, voimakas ja se tietää mitä siltä halutaan. Näille ominaisuuksille on maailmalla kysyntää. Kuva: YLE / Sari Törmikoski

Suomen hevospitäjässä, Ypäjällä asustava ori Lorenzo on suomenhevosen tulevaisuuden kuva.

Valioyksilö on innokas, menohaluinen, voimakas ja tietää mitä siltä halutaan. Kasvattajat toivovat, että Lorenzon kaltaiset lisääntyisivät, jotta niitä voitaisiin ryhtyä jopa viemään muihin maihin.

Vientimaita saattavat olla Saksa, Ruotsi, jopa Japani. Onnetonta vain, että varsoja suomenhevosille syntyy vain vajaat puolitoista tuhatta vuodessa.

Arvo olisi pitänyt tajuta aiemmin

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen MTT:n erikoistutkija Markku Saastamoinen sanoo, että suomenhevosen arvot olisi pitänyt tajuta jo paljon aikaisemmin.

- Osittain Suomessa on odotettu ja tuudittauduttu omaan turvallisuuteen, eikä meillä ole ollut hirveästi haluakaan saada suomenhevosta kansainväliseksi eikä rajojen ulkopuolelle. Eläin haluttu pitää suojattuna, Suomen omana hevosena. Ei meillä varmaankaan vientiä ole minään uhkana nähty, mutta ei viennin eteen ole työtäkään tehty, tuumii Markku Saastamoinen.

Suomenhevosesta voi tulla brändi

MTT:n hevostutkimuksessa Ypäjällä ja Ypäjän valtakunnallisessa hevosopistossa uskotaan, että suomenhevosesta voi tulla islanninhevosen kaltainen brändi. Brändi, jonka vahvuutena ovat myös sen ravitaidot.

Vahvajalkaisen ja hyväluontoisen hevosen askelta vetävät eteenpäin sen esi-isien hienot kilometriajat. Ypäjän Hevosopiston aikuiskoulutusjohtaja Päivi Laine muistuttaa, että suomalaiset hevosihmiset ovat jo maailmalla kuuluja, miksei siis olisi myös hevonen.

- Suomalainen hevosnainen ja hevosmies ovat jo menneet maailmalle. Monet vuosikymmenet ovat suomalaiset olleet huipputekijöitä Euroopan ja Amerikan raviurheilussa, myös ratsastusurheilussa, muistuttaa Laine.

Kansalliseen arvoonsa suomenhevonen on jo juossut nopeasti.

Vielä yli kymmenen vuotta sitten suomenhevosen määrä ja kasvatus olivat pohjalukemissa. Vuonna 1987 suomenhevosia oli vähiten sen koko tunnetun historian aikana, eli eläimiä oli maassa ainoastaan 14 000.

Vastaavasti 1950-luvulla suomenhevosten määrä oli huipussaan, niitä oli lähes 410 000.

.
.