Ahtaajien lakko alkoi - suurin kiista muutosturvasta

Satamien tavaraliikenne pysähtyi torstaiaamuna kello 6, kun ahtaajien lakko alkoi. Ahtaajien lakko yritettiin estää valtakunnansovittelija Esa Lonkan johdolla vielä yön tunteina, mutta neuvottelut keskeytettiin tuloksettomina kello puoli yksi. Osapuolet eivät ole sopineet, milloin kiistaa taas ratkotaan.

Kuva: YLE

Valtakunnansovittelija Esa Lonkan mukaan osapuolten näkemykset olivat niin paljon toisistaan poikkeavia, ettei hänellä ollut edellytyksiä jatkaa sovittelua.

Osapuolten välejä hiertää eniten näkemys muutosturvasta eli erorahan suuruudesta. Ahtaajia edustava Auto- ja kuljetusalan työntekijäjärjestö AKT vaatii irtisanottaville vuoden palkan suuruista erorahaa. Työnantajapuolen Satamaoperaattorit ry on tyrmännyt vaatimuksen kohtuuttomana.

"Työttömyysturvaa ei työnantajan maksettavaksi"

AKT:n puheenjohtaja Timo Räty moittii työnantajaa siitä, että asia on sille periaatteellinen. Hänen mielestään kysymys ei ole isoista rahoista.

- Työantaja ei ollut valmis sopimaan. Tässä ei näköjään kansantalous paina silloin, kun työnantaja käy periaatetaistelua. Me olemme siihen valmistautuneet, me olemme lakossa niin kauan, että tämä asia on sovittu, Räty uhosi.

Satamaoperaattorit ry:n toimitusjohtaja Juha Mutru puolestaan painottaa, ettei millään muullakaan alalla ole siirretty työttömyysturvaa työantajien hoidettavaksi.

-Meillä on kyllä valmiutta kehittää muutosturvajärjestelmää, mutta ei AKT:n vaatimalla tavalla, hän sanoi.

Mutru sanoi myös, ettei tappiota tekevä toimiala pysty rahoittamaan niitä uusia kustannuksia, jotka työntekijäpuolen vaatimukset aiheuttaisivat.