Hyppää sisältöön

Janne Virkkunen toivoo Helsingin Sanomien vahvistuvan

Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Janne Virkkunen siirtyy keskiviikkona syrjään maan suurimman päivälehden vaikuttavimmalta paikalta. Lähes kaksi vuosikymmentä lehteä vetänyt Virkkunen sanoo aikoinaan palkanneen taloon seuraajansa Mikael Pentikäisen, eikä ole katunut.

Janne Virkkunen on viimeistä päivää Helsingin Sanomien päätoimittajana.
Tänään kääntyy Helsingin Sanomissa historian sivu, kun lehteä parikymmentä vuotta luotsannut Janne Virkkunen jättää tehtävänsä.

YLEn Aamu-tv:ssä keskiviikkona vieraillut Virkkunen tekee lähtöä haikeissa tunnelmissa, mutta hyvillä mielin. Janne Virkkusen ura vastaavana päätoimittajana kesti kaikkiaan 19 vuotta ja kolme kuukautta.

- Olen saanut tehdä työtä, jolla on merkitystä ja josta voi olla ylpeä. En olisi voinut kuvitella toisenlaista hommaa kuin lehtimiehen työ, Virkkunen sanoo.

Journalismi on mennyt hyvään suuntaan

Virkkusen aikana journalismi on ”mielipiteistynyt”. Kyseessä ei kuitenkaan ole suomalainen vaan yleismaailmallinen ilmiö. Vastaava päätoimittaja on puhunut mielipidejournalismista paljon myös Helsingin Sanomien toimituksessa.

- En vastusta mielipiteitä, niitä pitää olla. Tasapainoisen, objektiivisen ja hyvän raportoinnin pitää kuitenkin mennä etusijalla. Sen päälle tulevat sitten mielipiteet, eikä toisin päin.

Virkkunen vaatii, että mielipiteet pysyvät journalistisesti korkeatasoisina. Lukijan pitää ymmärtää, minkä takia journalismissa päädytään jollekin kannalle. Helsingin Sanomat on Virkkusen kaudella päätynyt ajamaan monia asioita. Lehti ajoi aikoinaan Suomea EU:hun ja tukee EU-politiikkaa edelleen. Nyt Helsingin Sanomat liputtaa avoimesti lisäydinvoiman puolesta.

Hesari ei ole yhdestä ihmisestä kiinni

Virkkusen toiveissa on entisestään vahvempi Helsingin Sanomat. Sanomalehden tulevaisuuteen vastaava päätoimittaja uskoo, vaikka levikit ovat laskussa. Hän uskoo myös, että talossa työskentelevät tämän päivän nuoret journalistit, jäävät aikoinaan Helsingin Sanomista eläkkeelle.

- Uskon siihen, että ihmiset haluavat tietoa ja me tarvitsemme välineet, jotka tuottavat heille tietoa. Olen tavannut sanoa, että demokraattisen kansalaisen perusoikeus on olla hyvin informoitu. Suomalainen lehdistö on vahvassa tilanteessa hyvin pitkään vielä.

Keskiviikkona viimeistä päivää vastaavana päätoimittaja esiintyvä Virkkunen nukkuu aluksi ”väsymyksen pois” ja miettii kesän jälkeen, miten kaikki vuosien varrella kerääntynyt tieto olisi hyödynnettävissä. Sanomien palveluksessa hän siirtyy hiljalleen taustalle, virallisesti työt kestävät tämän vuoden loppuun.

Torstaina vastaavaksi päätoimittajaksi siirtyvän Mikael Pentikäisen kykyihin Virkkunen luottaa.

- Eivät nämä jutut ole yhdestä tekijästä kiinni. Olen aikoinaan palkannut Pentikäisen töihin, eikä ole sitä tarvinnut katua.

.
.