1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kevätsää

Sääprofeetta Ahti Rantasen kevät on kylmä ja sateinen

Sääprofeetta Ahti Rantanen ennustaa viileää kevätsäätä toukokuulle asti. Huhtikuussa räntäsateet ovat tavallisia, ja tuuli voi olla välillä myrskyisääkin. Kesästä saadaan esimakua vasta toukokuun loppupuolella.

kevätsää
Ahti Rantanen
Toukokuu on Ahti Rantasen ennustuksen mukaan kylmä kuukausi. Vapuksi sääprofeetta lupailee kuitenkin kaunista päivää.YLE / Asko Hauta-Aho

- Kyllä se kevät tulee, mutta se tulee myöhäisenä. Pääsiäisviikko pitäisi olla käsittääkseni kaunis, mutta pääsiäisen jälkeen ilmamassan pitäisi heti kylmetä. Sateita tulee myös varmasti. Vettä ei voi luvata, kun ilmamassa kylmenee, varmaan tulee räntänä, arvioi Orimattilan sääprofeetta Ahti Rantanen huhtikuun alkua.

Pitkiä sadekausia Ahti ei kuitenkaan lupaa.

- Sateet kestävät vuorokauden tai korkeintaan kaksi. Siellä on heti sen jälkeen kylmät planeetat perässä, ja siihen tulee sitten poutajakso.

Sääprofeetan mukaan viikko 16 tulee olemaan myrskyinen.

- Ei se nyt suinkaan kattoja vie. Täytyy kuitenkin sanoa, että tuuli on navakkaa. Haittaa vähän työntekoa, jos ulkona töitä tekee.

Huhtikuun viimeiselle viikolle on luvassa lisää sateita.

- Tertun päivänä (26.4) sataa, samoin täydenkuun (28.4) aikana. En tiedä, että tuleeko se sitten räntänä vielä. Ollaan kuitenkin menossa jo kevättä kohti. Sadetta kuitenkin piisaa, Ahti toteaa.

Vappu on poutainen mutta kylmä

Toukokuu on Ahdin ennusteen mukaan kylmä kuukausi. Vapuksi sääprofeetta lupailee kuitenkin kaunista päivää.

- Vappu on poutainen, kaunis ja kylmä. Viileyttä on, mutta ei se häiritse ihmisten kylämenoja, että kyllä vappu on hieno.

Sateita saadaan Ahdin mukaan myös toukokuussa.

- Kun mennään äitienpäivään (9.5), alkaa sataa. Äitienpäivänä roikottaa vettä ihan varmasti ja se on vettä eikä räntää vaikka ilmamassa kylmä onkin.

- Snellmaninpäivänä (12.5) on Merkuriuksen merkit ja silloin on luvassa kovia yöhalloja. Se pitää kyllä huolen maamiehen kylvöistä. Se kyllä melkee ne vie jos ne vaan vappuna kylvää. Viikolla 20 sitten tuulee kovasti ja myrskyää.

Kesä näyttäytyy Ahdin mukaan ensimmäisen kerran vasta toukokuun viimeisellä viikolla.

- Se viimeinen viikko on niin poutainen kuin ikänään voi olla. Siitä ilmamassa sitten lämpiää ja sitten saadaan oikein kesän lämpö.

Ahti Rantanen ennustaa kesän säät touko-kesäkuun vaihteessa.

Lue seuraavaksi