1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Silakkaruokia

Yle Uutisten artikkeliarkisto

LASIMESTARIN SILAKKA

Liemi:

1 ½ dl vettä

1 ½ dl etikkaa (12 %)

1 ½ dl sokeria

silakkaa

suolaa

1 porkkana

pala piparjuurta

2 punasipulia

2 maustepippuria

1 tl valkopippuria

2 tl sinapinsiemeniä

3 laakerinlehteä

Ripottele silakalle suolaa ja keitä etikkaliemessä. Leikkaa jäähtyneet silakat noin 1 /15 cm levyisiksi paloiksi ja lado ne päällekkäin purkkiin, jossa on punasipulia, piparjuurta, porkkanaa, laakerinlehtiä, maustepippuria, valkopippuria ja sinapinsiemeniä. Kaada päälle liemi ja anna maustua kunnolla. Lasimestarin silakka säilyy noin viikon.

GRAAVATTUA SILAKKAA

Silakoita

1 pieni sitruuna

2 pientä punasipulia

Graaviliemi:

1 ½ dl etikkaa

8 dl vettä

2 rkl suolaa

toinen liemi:

½ dl etikkaa

4 rkl hienoa sokeria

1 dl vettä

2 dl öljyä

¾ rkl suolaa

½ rkl maustepippuria

Leikkaa silakat fileiksi. Sekoita liemiainekset ja kaada liemi silakoiden päälle. Anna maustua yön yli. Liikuta kaloja tänä aikana muutaman kerran.

Sekoita toinen liemi. Viipaloi sitruunankuori perunankuorimaveitsellä ja mausta pippurilla. Pilko punasipuli pieneksi. Laita kulhon pohjalle punasipulin palat. Lisää sen jälkeen kerroksittain pippurilla maustettuja sitruunankuoria ja silakoita. Kaada päälle liemi numero 2. Anna maustua vähintään 8 tuntia.

SILAKKAA CHILISSÄ

300 g silakoita

Öljymarinadi:

oliiviöljyä

vähän rypsiöljyä

rosmariinia

valkopippuria

mustapippuria

punaista chiliä

2 rkl suolaa

1 rkl sokeria.

Sekoita marinadi ja kaada silakoiden päälle. Anna maustua.

KEITETTY SILAKKARULLA

keitä silakat etikkaliemessä, johon on sekoitettu sokeria, suolaa, valkopippuria, laakerinlehti ja vähän sipulia. Keitä kypsäksi miedolla lämmöllä ja tarjoa kylmänä punajuuren kanssa.

LAIVASTON SILAKAT (SKEPPARSTRÖMMING)

¾ kg silakoita

1-1 ½ kermaviiliä/ranskankermaa/kreikkalaista jogurttia

2 tl suolaa

1-4 tl sinappia

1 tl sokeria

mustapippuria

sahramia

basilikaa (vähän)

Perkaa silakat ja poista ruodot. Laita kala vuokaan lihapuoli ylöspäin. Sekoita kermaviili tai ranskankerma tai jogurtti mausteiden kanssa ja kaada kalan päälle. Paista silakoita 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Tarjoa kylmänä.

MARINOIDUT PAPRIKAT

Paahda paprikat uunissa ja poista kuori. Keitä Lasimestarin sillin (silakan) liemi (etikkaa, sokeria, suolaa, valkopippuria, laakerinlehtiä). Kaada liemi paprikoiden päälle ja lisää halutessasi öljyä.

Lue seuraavaksi