Juustoinen kaalikeitto

Yle Uutisten artikkeliarkisto

1 pieni tai 1/2 keskikokoista kerä- eli valkokaalia

1 sipuli

1 pussi kasvissuikaleita tai keittojuureksia

1 purkki maustamatonta tai yrttituorejuustoa

kasvisliemikuutio tai -jauhetta

suolaa

nokare voita

(valkosipulia)

Pese kaali ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi. Pilko sipuli. Laita paistinpannulle voinokare ja kuullota sipuli ja kaalisuikaleet kauniin ruskeiksi.

Siirrä nyt kaalisuikaleet ja sipuli kattilaan ja lisää vettä niin että peittyvät. Laita joukkoon kasvisliemikuutio tai -jauhetta ja anna kypsyä niin kauan että kaali pehmenee (n. 1/2 tuntia). Lisää keittojuurekset tai kasvissuikaleet, ja anna niiden kypsyä pussissa mainittu aika. Lisää vettä kiehumisen aikana, jos tarvitsee.

Nosta kattila levyltä ja lisää lopuksi tuorejuusto, mahdollisesti suolaa ja lopuksi pinnalle voinokare. Tarjoa patongin tai paahdetun ruisleivän kera.

Vaihtelua keittoon saa lisäämällä valkosipulia ja erimakuisia tuorejuustoja. Ruokaisamman keiton saa lisäämällä joukkoon perunaa ja paistettua jauhelihaa.

- Jaana Kahelin