Lihapullat sitruunakastikkeessa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Neljälle hengelle tarvitset

Taikinaan:

500 g naudan jauhelihaa

0,5 juomalasia puuroriisiä

0,5 juomalasia pilkottua persiljaa

0,5 juomalasia korppujauhoja

0,5 juomalasia kylmää vettä

1 muna

1 pieni sipuli

1 tl suolaa

1 tl mustapippurijauhetta

(1 tl minttua)

Lautaselle

2 rkl vehnäjauhoja tai Maizenaa

Kastikkeeseen:

2 munankeltuaista

1 sitruunan mehu (jos kovin vetinen, laita vähemmän)

Mausteseokseen annoksen pinnalle:

Voita

Minttua tai paprikajauhetta

Huuhtele raaka riisi. Pilko sipuli ja persilja pieniksi. Sekoita kaikki taikinan aineet keskenään. Vaivaa 5-10 minuuttia, jotta saat koe-lihapullista pyöreitä. Säädä taikinaa tarvittaessa korppujauhoilla.

Leivo lihapullista pikkusormen pään kokoisia, jotta riisi ehtii kypsyä kattilassa. Laita lihapullat laakealle Maizena- tai vehnäjauhotetulle lautaselle. Pyörittele lihapullat valkoisiksi lautasta heilutellen. Kiehauta 1,5 litraa vettä kattilassa. Lisää suolaa. Laita lihapullat kiehumaan veteen. Keitä miedolla lämmöllä n. 15 min.

Riko kastikkeen munat ja purista sitruunan mehu samaan astiaan. Sekoita sauvavatkaimella jonkin aikaa, kunnes seos vaalenee hieman ja pintaan tulee vaahto. Sekoita ohuena norona seos kattilaan koko ajan lihapullaseosta sekoittaen. Anna kiehahtaa nopeasti ja siirrä minuutiksi sivuun oleentumaan.

Kuumenna voita pannulla ja laita sekaan minttua tai paprikajauhetta pariksi minuutiksi. Kaada mausteseos jauhelihapulla-annoksen päälle. Voit nauttia lihapullia perunoiden, riisin, salaatin tai leivän kanssa. Kyseessä on perinteinen turkkilainen ruoka.