Kuuman kesäsesongin jälkeen karkkitehtaalla rauhoitutaan

Fazerin Lappeenrannan makeistehtaalla eletään vuoden kiireisintä aikaa. Tehdasta työllistävät kevään ja kesän kampanjatuotteiden valmistuksen ohella laiteinvestoinnit.

Tuotetietous
Hedelmäkarkkien valmistusta Fazer makeisten Lappeenrannan tehtaalla.
Hedelmäkarkkien valmistusta Fazer makeisten Lappeenrannan tehtaalla.YLE

Tehtaanjohtaja Taisto Pitkäsen mukaan vuonna 2004 sovitut tuotantojen siirrot Lappeenrantaan on tehty tämän vuoden loppuun mennessä.

Jäljellä on pastillien ja lentils-karamellien eli Amerikan- ja ranskanpastillien siirto Ruotsista Lappeenrantaan.

Uutuuskarkit ja korvausinvestoinnit pitävät kuitenkin huolen siitä, että investointeja tarvitaan jatkossakin. Viime vuodet ovat työllistäneet myös tehtaan tuotekehitystiimiä, kertoo tehtaanjohtaja Taisto Pitkänen.

- Tuotekehitystiimi on erittäin kovasti kuormitettu, kun ollaan kehitetty uutuuksia uusille linjoille ja näiden siirtojen myötä. Uuden tuotteen istuttaminen uudelle linjalle toisesta tehtaasta tähän tehtaaseen on myös tavallaan tuotekehitystä.

Fazerin tuotekehityksessä työskentelee Lappeenrannassa kymmenkunta henkilöä pakkauskehittäjät mukaanlukien.

Seinät tulevat vastaan

Fazer päätti keskittää sokerikaramellien tuotannon Lappeenrantaan vuonna 2004 ja investointeja on sen jälkeen tehty kymmenien miljoonien eurojen edestä. Pitkäsen mukaan 42 000 neliömetrin tehtaalla ei ole enää juurikaan tilaa uusille laitteille.

- Näihin kiinteistöihin ei isompaa sovi. Meillä on kuitenkin paljon kapasiteettia, jota voidaa hyödyntää lisää.

Tuotantokapasiteetti on 17 500 tonnia vuodessa, kunhan tuotesiirrot on tehty.

- Se on hyvin teoreettinen. Silloin kaikki linjat ajaisivat kolmea vuoroa.

Tuotteiden valmistamisen tahdin määrää asiakkaiden kysyntä.

- Olemassaolevista linjoista voitaisiin saada arviolta 20-30 prosenttia ekstraa, Pitkänen laskeskelee.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala