Ensimmäiset lainauskorvaukset maksettu tänään

Kirjailijoiden ja kääntäjien tekijänoikeusjärjestö Sanasto ry on maksanut ensimmäiset lainauskorvaukset. Vajaat 900 tekijää saavat lainauskorvauksia yhteensä runsaat 225 000 euroa.

kulttuuri
Hans-Mikael Holmgren/Yle

Nyt maksettu korvaus on järjestelmän pilotointia ja se perustuu vuonna 2007 yleisistä kirjastoista tehtyihin lainauksiin. Lainauskorvaukset maksetaan eduskunnan myöntämästä määrärahasta, jota hallinnoi Sanasto ry. Järjestö on kirjailijoiden ja kääntäjien valtakunnallinen tekijänoikeusjärjestö.

Lainauskorvauksiin varatusta määrärahasta voitiin maksaa nyt vain osa, koska kaikki korvauksiin oikeutetut eivät ole vielä ilmoittautuneet järjestelmään.

Korvaukseen ovat oikeutettuja myös ulkomaiset tekijät. Käännöskirjoista kertyvä lainauskorvaus jaetaan puoliksi alkuperäisen tekijän ja kääntäjän kesken.

Vuosikorvaus jopa 10 000 euroa

Sanasto maksaa lainauskorvaukset kirjallisten teosten tekijöille. Kuvan oikeudenhaltijat saavat lainauskorvauksen Kopioston ja musiikin tekijät Teoston kautta. Tekijäkohtainen, vuosittainen korvaus vaihtelee 20:sta runsaaseen 10 000 euroon yhteenlasketun lainausmäärän mukaan.

Lainauskorvausten kärjessä on dekkaristeja sekä lastenkirjailijoita, mutta myös kääntäjiä.

Lähteet: YLE Uutiset