1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Burkha-kielto etenee Belgiassa

Belgian parlamentissa etenee lakiesitys muslimien päästä varpaisiin peittävän burkhan käytön kieltämisestä julkisilla paikoilla. Parlamentin sisäasiain valiokunta äänesti keskiviikkona kiellon puolesta ja parlamentti äänestänee lakiesityksestä huhtikuun lopulla.

Lakiesitys kieltäisi toteutuessaan käyttämästä julkisilla paikoilla sellaista vaatetusta, joka estäisi ihmisen täyden tunnistamisen. Siten kielto koskisi muun muassa muslimien burkhaa ja vain silmät näkyviin jättävää niqab-huivia.

Viranomaisten mukaan parlamentti äänestää lakiesityksestä todennäköisesti 22. huhtikuuta. Belgiasta tulisi siten ensimmäinen musliminaisten burkhan kieltävä maa Euroopassa.

Kiellosta on keskusteltu myös Ranskassa. Ranskan korkein hallintoelin valtioneuvosto kuitenkin varoitti tiistaina, että burkhan käytön kieltäminen kokonaan voisi olla perustuslain vastaista. Valtioneuvoston mukaan burkhan voisi kuitenkin kieltää paikoissa, joissa kasvojen näyttäminen on turvallisuuden tai tunnistamisen kannalta tärkeää.

Myös Tanskan pääministeri Lars Løkke Rasmussen sanoi tammikuussa hallituksensa pohtivan keinoja rajoittaa burkhan ja niqabin käyttöä perustuslakia loukkaamatta.