Virkkunen: Normaalia toimintaa

Helsingin Sanomien väistyvä päätoimittaja Janne Virkkunen puolusti YLEn Aamu-tv:n haastattelussa lehden päätöstä julkaista maahanmuuttokriittisen Homma-yhdistyksen teettämän mielipidekyselyn tulokset.

Kotimaa

- Tämä on aivan normaalia raportointia, kun tuollainen tutkimus ilmestyy. Siteeraammehan myös YLEn tutkimuksia, Virkkunen sanoi.

Hänen mukaansa uutisia ei voi pantata vaan ne julkaistaan lehdessä.

Virkkunen kuitenkin korostaa, että julkaisupäätös ei merkitse minkäänlaista kannanottoa yhdistyksen puolesta.

YLEn Kemppainen: Taustat kerrottava

Myös YLE Uutisten uutispäätoimittajan Jouni Kemppaisen mukaan tutkimuksen julkaiseminen on mahdollista riippumatta siitä, kuka sen teetti.

- YLE Uutiset on sinänsä kiinnostunut tutkimusten tuloksista riippumatta niiden teettäjistä. Julkaisupäätökset tehdään aina erikseen, ne riippuvat tutkimuksen tekotavasta ja otannasta. Kysymyksenasetteluun kiinnitetään erityistä huomiota, Kemppainen sanoo.

Hän kuitenkin tähdentää, että samalla on tarpeen kertoa teettäjän omasta suhtautumisesta tutkittuun aiheeseen. Teettäjän oma intressi vaikuttaa hänen mukaansa julkaisuun.

- Yleisölle on tehtävä selväksi, millä tavalla kyseinen taustaryhmä tutkittavaan aiheeseen suhtautuu. Yleisesti ottaen YLE Uutiset ei halua ryhtyä tarkoitushakuisten tutkimusten levittäjäksi tekijöiden ehdoilla. Asiat on aina liitettävä taustaansa.

Kemppaisen mukaan YLE Uutiset on jatkossakin kiinnostunut maahanmuuttoon liittyvistä ilmiöistä, niin myönteisistä kuin kielteisistä.

Lähteet: YLE Uutiset