1. yle.fi
  2. Uutiset

Erään tutkimuksen historia

YLE Uutiset koosti maahanmuuttokriittisen Homma ry:n mielipidemittauksen historiikin. Se perustuu yhdistyksen verkkosivuilla käytyyn keskusteluun.

Kotimaan uutiset
Homma-yhdistyksen tutkimus Helsingin Sanomissa
Tiina Jutila / YLE

Hommaforum on maahanmuuttokriittisten verkkosivusto, jota ylläpitää Homma ry. Yhdistyksen kantavia voimia on helsinkiläinen kuntavaltuutettu Jussi Halla-Aho (ps./sit.) Helsingin Sanomien mukaan verkkosivustolla on 4 000 rekisteröitynyttä käyttäjää.

Tutkimus ideoidaan

Hommaforumilla käynnistyi tammikuussa keskustelu oman mielipidemittauksen teettämisestä maahanmuuttoasioista. Nimimerkki ”juge” kirjoitti 21.1:

”Teetän duunissani silloin tällöin mielipidetutkimuksia. Tuli vain mieleen, että en muista nähneeni oikeastaan koskaan virallisessa mediassa sisällöltään kunnollisia ja tilastotieteellisesti uskottavia tutkimustuloksia kansalaisten suhtautumisesta maahanmuuttoon. Syitä voi tietenkin arvailla. Nettigalluppeja ym. vähäarvoista kökköä tehdään paljonkin, mutta ei sellaista, jonka olisi tehnyt järkevillä kysymyksillä vaikkapa Taloustutkimus tai TNS Gallup tms. virallinen toimija, joka osaa tuottaa tilastollisesti relevanttia ja uskottavaa materiaalia.”

Innostunut vastaanotto

Juge hahmotteli jo tutkimuksen kysymyksiä ja tutkimuksen rahoittamista kimppakeräyksellä. Vastaanotto oli innostunut:

”Erinomainen idea. Satanen tulee täältäkin jos homma toteutuu.”

”Juuri näin! Mukana myös satasella.”

”Satku täältäkin.”

Verkkokeskustelijat ryhtyivät myös pohtimaan ja ehdottamaan tutkimuskysymyksiä jugen laatiman pohjustuksen perusteella:

”Kuinkakohan rehellisiä vastauksia saa esim. vihreiden äänestäjiltä kysymykseen "asuisitko mielelläsi alueella, jossa enemmistö väestöstä on somaleita?" Veikkaan, että gallupia paremman käsityksen asiasta antavat ko. porukan postinumerot.”

”Tuonne voisi lisätä ajankohtaisen karkotusasian, tyyliin:

10) Suomen tulisi kiristää karkotuskäytäntöään seuraavasti:

a) Suomessa rikoksen tehneet ulkomaalaiset tulisi tuomionsa kärsittyään karkottaa, poislukien pakolaiset.

b) Suomessa rikoksen tehneet ulkomaalaiset tulisi tuomionsa kärsittyään karkottaa, mukaanlukien pakolaiset.

c) Sellaiset pakolaiset, jotka on todettu Suomen yhteiskunnalle vaarallisiksi, tulisi karkottaa.”

Julkistamista mietitään

Juge oli myös pohtinut julkistamisvaihtoehtoja:

”Työn puolesta tulee puljattua myös median kanssa. Heti tulee mieleen tällaisia tapoja julkistaa tulokset:

1) Pukataan Homma-forumiin tulospaketti ja pidetään siitä meteliä toivoen että juttu leviää mediaan

2) tiedotustilaisuus (jää Mäki-Ketelän ym. poliitikkojen/aktiivien hommiksi)

3) tehdään tiedote, joka postitetaan valittuihin tiedotusvälineisiin

4) annataan jollekin lehdelle tms. yksinoikeus tulosten ensimmäiseen julkistamiseen. Tällöin on hyvä mahdollisuus että ko. lehti innostuu ja tekee ison jutun, koska on skuupin äärellä ja muita edellä

5) joku kombinaatio em. vaihtoehdoista

Itse olen aika usein tehnyt tuota nelosta tuttujen toimittajien kanssa. Iso juttu leviää usein aika hyvin seuraavan päivän lehtiin.”

JM-K puolestaan oli selvitellyt tutkimuksen hintaa:

”Soitin Taloustutkimuksen kaverille. Hinta on noin tonnin per kysymys. Tutkimusta varten haastatellaan tuhatta (1000) suomalaista. Tällä otannalla virhemarginaali on 3 % suuntaansa eli sitä tasoa, että mediankin pitäisi (korostan sanaa pitäisi) jo noteerata tutkimus. Todellisuudessa se noteeraa sen tietenkin vain siinä tapauksessa, että tulos tukee sen agendaa eli ei noteeraa ollenkaan, mutta mehän ei pienestä masennuta.”

Juge laati uuden kysymyslistan helmikuun alussa ja sitä pohdittiin verkkosivuilla innokkaasti.

”Olen mukana kolehdissa.

Kysymyksistä puuttuu muutama hatusta nopeasti tempaisemani mutta kansalaisten luultavasti tärkeäksi kokemaa asia:

- mamujen rikollisuus ja sen seuraukset (esim. mahdolllisesti lisääntynyt turvattomuuden tunne)

- humanitaaristen mamujen saamat erityisetuudet kuten etusija asuntojonossa, suosiminen kunnallisten virkojen täytössä jne.

- ajatukset siitä miten maahanmuutto muuttaa Suomen kulttuuria ja suomalaisuutta, ja onko muutos vastaajasta pääosin myönteistä vai kielteistä (asteikko erittäin myönteisestä erittäin kielteiseen)

- kokeeko vastaaja että meillä on moraalinen velvollisuus ottaa humanitaarisia maahanmuuttajia tänne (erittäin vahvasti - ei ollenkaan)

- mitkä asiat vastaajalle ovat tärkeitä asioita mietittäessä maahanmuuttoa (valtion ja kuntien talous, ihmisten auttaminen, suomalaisten oikeudet, tasavertaisuus jne.)

Nämä voidaan tietenkin hyvin jättää seuraavaan mielipidekyselyyn.”

Tutkimuksesta päätetään

6.2 keskustelupalstalle tuli ilmoitus: ”Homma ry on asiaa pohdittuaan päättänyt, että tämä gallup toteutetaan.”

Kysymyksiä pohdittiin edelleen vilkkaasti ja hankkeelle toivotettiin menestystä. Samalla keskustelijat lupasivat olla mukana tutkimuksen rahoittamisessa. Tilinumero lähetettiin keskustelijoille yksityisviestinä.

”Mihis sitä rahhaa laitetaan? Vinkatkaas.

Eikös tän aiheen vois nostaa tonne kärkeen vaikka boldattuna tms?

EDIT: katos pirua oli tullut privaviesti jo, enpäs huomannut!”

Tulokset valmistuvat

Juge kertoi maaliskuun puolivälissä käyneensä tutkimustulosten julkistamisesta keskusteluja median kanssa, mutta tuossa vaiheessa mitään sitovia sopimuksia ei ollut tehty. 27.3 jugella oli uutta kerrottavaa:

”Gallupin tulokset ovat valmistuneet hieman etuajassa ja raportti toimitettu. Tulosten ensijulkistamisesta yksinoikeudella on sovittu erään merkittävän tiedotusvälineen kanssa.

Tutkimuksen teki Taloustutkimus Oy Internet-paneelinsa avulla. Tutkimukseen osallistui 905 vastaajaa, ja haastattelut tehtiin 22.–24.3.2010. Virhemarginaali on noin ±3 prosenttiyksikköä.

Suunnitelmissa on, että kunhan ensimmäiset tulokset ovat tulleet julkisuuteen ensi viikon alkupuolella, julkaistaan tiivistelmä olennaisista tuloksista myös Homma-forumilla. Myöhemmin myös koko raportti tulee julki, kunhan tutkimukseen osallistuneet saavat sen ensiksi käyttönsä vastikkeena panoksestaan.

Parhaimmillaan maahanmuuttokeskustelun yleinen taso nousee, kun poliitikoille ja medialle on pohjaksi kansan selkeitä mielipiteitä suoriin kysymyksiin. Tulokset ovat taatusti mielenkiintoisia.”

Suuria odotuksia

Tämä ilmoitus nosti sitten odotuksia verkkokeskustelijoiden keskuudessa:

”Eikös "juge" tuossa 8-sivun toisen viestin alussa sano, että "tuloksen julkistamisesta on sovittu merkittävän tiedotusvälineen kanssa". Näin kai sitten todella käy, jolloin "pallo lähtee vyörymään", ja se luultavasti ilmaantuu muihinkin (ainakin nettiuutisen tasolle) - olipa tulos mikä hyvänsä -, sillä on tämä nykyisessä keskustelussa senverran kuuma aihe.”

”Odottelen tämän julkistamista aivan vesi kielellä. En jaksa uskoa, että tulos olisi mitään muuta kuin "nuiva" Muistakaahan ihmiset sitten kailottaa tutkimuksen tuloksia puskaradiossa mahdollisimman paljon. Kaikki ihmiset eivät seuraa edes suurimpia medioita!

Jugelle suuren suuri kiitos tehdystä työstä!”

”Meikäläinen kanssa täräjää täällä kun kissa pistoksissa. On sen verran jännää.”

Juge kuittasi julkistamisen vielä 29.3.

”Mainitsemani merkittävä tiedotusväline on - vähän median kuluttajasta riippuen - ihan Suomen kärkeä tai jopa ykkönen. Sanotaan nyt vaikka että huomioarvoltaan top 3:ssa. Jos juttu ei leviä, niin olen todellakin ihmeissäni .”

Homma ry:n Taloustutkimuksella teettämä mielipidemittaus julkaistiin ensimmäisen kerran Helsingin Sanomissa 31.3.2010.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi