Nettikaupasta vauhtia myyntiin

Yritykset laajentavat markkinakenttiään vauhdilla virtuaalimaailmassa. Lukuisat itäsuomalaiset yritykset ovat perustaneet nettikauppoja tuoden tuotteet yhä useamman saataville. Netistä löytyy lähes mitä tahansa kakuista pölypusseihin.

verkkokauppa
Yritykset luottavat kaupankäynnissä nettikauppaan.
Yritykset luottavat kaupankäynnissä nettikauppaan.YLE / Savo

Useiden itäsuomalaisten yritysten tuotteita voi ostaa myös netistä. Kuopiolainen Trube aloitti kakkujen kauppaamisen netissä kolmisen vuotta sitten. Kakkukauppa.fi -sivustolla toimiva nettikauppa oli suurin houkute laukaalaiselle Herkkuparkarit Oy:lle, joka osti perinteikkään Truben konditoriatoiminan. Nettikauppa oli yksi suurimmista syistä miksi Herkkupakari kiinnostui Trubesta.

- Nettikauppa oli se miksi lähdettiin kaupoista neuvottelemaan. Nettikauppaa ei voinut irrottaa konditoriatoiminnasta ja sen myötä Herkkupakarille siirtyivät myös Truben tunnetut leivokset ja kakut, sanoo Herkkupakareiden toimitusjohtaja Jani Laitinen.

Nettikauppa tuo joustavuutta

Herkkupakareiden toiminnassa nettikauppa oli luonnollinen suunta laajentaa toimintaa. Se tuntui perheyritykselle myymälöitä luonnollisemmalta keinolta laajentaa toimintaa.

- Tämä tuntui sellaiselta uudelta suunnalta mitä ei ole vielä Suomessa kokeiltu ja tehty. Asiakkaalle saadaan parempaa palvelua, kun kakun noudettavuus ei ole sidottu mihinkään tietyn myymälän aukioloaikaan. Esimerkiksi Etelä-Suomesta Varkauteen mökille tullessaan voi kakun tilata etukäteen ja noutaa perillä sieltä missä käy ruokaostokset tekemässä. Kakkua ei tarvitse Etelä-Suomesta saakka ottaa kyytiin. Kun kakku on helposti noudettavissa muitten kauppaostosten yhteydessä, niin emme nää siinä mitään miksei se voisi toimia oikeasti, uskoo Herkkupakarien Jani Laitinen.

Toistaiseksi kakkuja toimitetaan Savo-Karjalan alueelle, mutta laajennusta ei ole poissuljettu. Kaikki riippuu noutopisteiden ja logistiikan kehittymisestä.

- Nettikaupan kautta on paljon puhuttu kasvuista ja tulevaisuuden näkymistä. Lähiajan suunnitelmissa on laajentaa toimituksia pikkuhiljaa Keski-Suomeen, jossa Herkkupakareilla on jo ennestään toimipiste, visioi toimitusjohtaja Laitinen.

Itäsuomalaiset yritykset voimalla mukana

Netin voimaan uskovat Herkkupakareiden lisäksi muutkin. Itäsuomalaiset yritykset laajentavat vauhdilla markkinakenttäänsä kotikulmilta virtuaalimaailmaan. Esimerkkejä on paljon. Lastentarvikkeita Varkaudesta, pölypusseja Joensuusta, kondomeja Haukivuorelta, toimistotarvikkeita Iisalmesta, koruja Pieksämäeltä tai mattoja Leppävirralta. Lista on lähes loputon.

Uutena tulokkaana nettimarkkinoille on tulossa kuopiolainen käyttökeramiikkaa valmistava Daxhund Ceramics. Yritys on avaamassa nettikauppaansa lähiaikoina. Sivut ovat viimeistelyä vaille valmiit.

- Julkaisu on venynyt, koska haluan niistä viimeisen päälle hienot ja tuotteiden mukaiset. Tuotekuvien on oltava hyvät, koska asiakas ei pääse koskettelemaan vaan ostopäätös tehdään kuvien ja tekstien pohjalta, perustelee Daxhund Ceramicsin muotoilija Risto Kokko.

Markkina-alueeksi maailma

Nettikaupan mukaantulo oli Kokolle alusta asti selvää. Erityisen tärkeää on tuotteiden näkyvyys ja saatavuus.

- Tällä hetkellä jälleenmyynti on suurimmissa kaupungeissa Suomessa eli se on aika rajoittavaa. Tulevaisuudessa kauppa on avoinna kaikille joilla on netti ja eksyvät sinne sivuille, kertoo muotoilija Risto Kokko.

Odotukset nettikaupasta ovat jännittyneet. Vaikka odotukset ovat korkealla, jalat pidetään maassa.

- Kun ei voi tietää mikä sen vastaanotto on. Asiakaskuntahan laajenee ja näkyvyys samalla, iloitsee Kokko

Lähteet: YLE Savo