Sakari on uusi suomenennätysmajava

Viime kesään asti Suomen suurin majavan kaatama puu oli tyviläpimitaltaan yli 70-senttinen haapa. Vanha ennätys meni rikki, kun hämäläinen Sakariksi ristitty majava pisti talttahampaansa töihin. Ennätys parani senttikaupalla.

Luonto-opas Mika Sormäki on nähnyt millaista jälkeä Sakari saa aikaan. Kuva: Mika Soramäki

Hämeenlinnassa, tarkemmin Lammin Evolla, asustaa kanadanmajava Sakari. Sakari on nuori ja innokas, viime vuonna perheen perustanut uros, jonka innokkuutta metsurina Evon majavaoppaat kuvaavat jopa suuruudenhulluksi.

- No, se on tehnyt suomenennätyskaadon täällä Evolla. Sakari kaatoi viime kesänä haavan, jonka tyviläpimitta oli yli 80 senttiä, kertoo Villi Pohjolan luonto-opas Mika Soramäki.

Tarkka senttimäärä on 86.

Soramäki paljastaa, että Sakari on muutenkin innokas kaatamaan puita ja rakentamaan patoja.

- Tässä lammenrannassakin on semmoinen muutaman aarin aukko, missä se on kaadellut toistakymmentä yli motin puuta. En tiedä mikä sillä viiraa, naureskelee Soramäki Sakarin pesälammen rannalla.

Väärä majavalaji

Sakari, kuten muutkin Lammin majavat ovat amerikkalaista perua. Kun euroopanmajavat metsästettiin Suomesta sukupuuttoon, saatiin uusia majavia lahjoituksena New Yorkin osavaltiolta 1930-luvulla. Näiden majavien jälkeläisiä tuotiin myös Hämeeseen.

Vasta myöhemmin huomattiin, että kanadanmajava ja euroopanmajava ovatkin eri laji. Vähän väliä keskustellaan siitä, pitäisikö kanadanmajava vieraslajina hävittää maasta. Evolla kanadanmajavan 20 - 30 yksilön populaatio halutaan säilyttää.

Metsähallituksen Villi Pohjola järjestää Evolla majavaretkiä, ja kiinnostus retkiä kohtaan on kasvussa. Sen ymmärtää hyvin, jos luonto-opas Mika Soramäkeä on uskominen.

- Majava on varsin kiinnostava seurattava. Se on maailman sosiaalisin eläin, sen perheyhteisö on varsin kiinteä, ja sen toimet ovat sellaisia, että myös ihmisen on helppo ne havaita.

Eniten kanadanmajavia löytyy Itä-Suomesta. Euroopanmajavia on selvästi vähemmän. Ne asustavat puolestaan Satakunnassa.