Kapinallisjohtaja Umarov Moskovan metroiskujen takana

Tshetsheenikapinallisjohtaja Doku Umarov on ilmoittanut olevansa Moskovan metron pommi-iskujen takana. Umarov puhui videolla, joka on lähetetty kapinallisten käyttämälle internetsivulle. Hän sanoo henkilökohtaisesti määränneensä maanantaiset iskut tehtäviksi.

Ulkomaat
Doku Umarov
Doku Umarov (kesk.)RTR

Umarov sanoo myös, että hyökkäykset Venäjää vastaan jatkuvat. Hän syytti tavallisia venäläisiä selän kääntämisestä siviilien surmaamiselle Kaukasuksella.

- Lupaan, että sota tulee kaduillenne ja tulette tuntemaan sen elämässänne, tunnette sen ihollanne, Umarov sanoi. - Te venäläiset näette sodan vain televisiossa ja kuulette sen radiossa, siksi te ette reagoi Putinin komentamien rikollisjoukkojen raakuuksiin, hän jatkoi.

Umarovin mukaan Moskovan metroiskut olivat kosto pääministeri Vladimir Putinin politiikasta Pohjois-Kaukasuksella ja Venäjän turvallisuusjoukkojen surmaamista siviileistä. Umarov sanoi, että iskut olivat myös "tervehdys" Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:lle.

"Kaukasuksen emiraatin johtaja"

Venäjän etsityimpiin henkilöihin kuuluva Umarov johtaa Kaukasuksen emiraatiksi kutsuttua järjestöä. Kapinallisten tavoitteena on perustaa islamilaista lakia noudattava valtio Venäjän muslimienemmistöisille alueille.

Umarovin video julkaistiin muutama tunti sen jälkeen, kun kaksi itsemurhapommittajaa surmasi 12 ihmistä Dagestanissa Venäjän Pohjois-Kaukasuksella.

Pääministeri Putin sanoi, että hän ei sulje pois mahdollisuutta, että sekä Moskovan että Dagestanin iskut ovat saman rikollisjoukon tekoja. Aiemmin Putin sanoi Moskovan iskujen tekijöitä terroristeiksi, jotka kaivetaan ylös viemäreistään.

Moskovan metron kahdessa itsemurhaiskussa kuoli maanantaiaamuna 39 ihmistä.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset