1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hiihtolajit

Voimakaksikot sutivat Kouvolan ladut halki

Voimakaksikon kamppailijat joutuivat Kouvolan vesisateen kastelemille laduille. Lue ja kuuntele tunnelmat ja katso kuvista, miten hiihto sujui.

hiihtolajit
Voimakaksikko 2010
YLE

Voimakaksikko-parit vetivät tällä kertaa monot jalkaan ja lähtivät tutustumaan Kouvolan Mansikka-ahon latuihin. Kynnelle kykenivät Varpu Koverola, Eija Rönkä sekä Liisa ja Tommi Mattila. Hiihtoniksejä jakoi Kouvolan Hiihtoseuran Petteri Lepistö.

Voimakaksikoiden kunnonkohotus on kuntotestin jälkeen sujunut itsenäisesti, omia kunto-ohjelmia noudattaen.

Mattilat ovat käyneet hiihto-, sauvakävely- ja kävelylenkeillä. Lisäksi pariskunnan ohjelmaan on kuulunut myös lihaskuntojumppaa, joka on kaikesta päätellen myös tehonnut.

- Nyt on pikkaisen takareidet kipeänä, mutta hiihdollahan se lähtee varmaan, Liisa naurahtaa toiveikkaana.

- Lihakset ovat tulleet kipeiksi, joten nähtävästi niitäkin löytyy, Tommi jatkaa.

Eija Rönkä on puolestaan ottanut välipäivät palautellen.

- Mie olen vähän hoitanut itseäni. Olen ollut kylpylälomalla ja sillä tavalla itseäni motivoinut.

Koveroloiden kuntoiluviikko on mennyt rankkaa lenkkiä kiskoen.

- Jarmon kanssa vedettiin sellainen perinteinen saunalenkki, eli kiuasmakkaraa. Oli erittäin maukas, Varpu Koverola naurahtaa.

Perinteisen suomalaisen lenkin lisäksi Koverolat ovat kuormittaneet ruumistaan vesiliikunnalla ja hölkkäämällä.

Latu kutsuu vaikka sateessa kastuu

Hiihtorasti joudutaan vetämään vesisateessa, mutta hiihdonopettaja Petteri Lepistö ei hätkähdä.

- Aina on hiihtosää kun on vaan lunta minkä päällä hiihtää. Voitelulle se pikkaisen aiheuttaa ongelmia: Jos sataa pelkkää vettä, niin ei ole ongelmia. Mutta jos sataa lunta siihen, silloin luisto kärsii enemmän.

Tällä kertaa suksien pohjat päällystetään liisterillä, sillä voiteet eivät enää pidä riittävästi.

Kukaan Voimakaksikko-osanottajista ei tunnustaudu varsinaiseksi mestarihiihtäjäksi. Mattiloilla hiihtokerrat ovat jääneet 1-2 kertaan vuodessa ja Eija Röngän hiihtokilometritkin ovat tänä vuonna jääneet alle 20:een.

Koverolat ovat päässeet maistamaan hiihtomenestystäkin, sillä palkintokaapista löytyy mitaleita. Ne on tosin hankittu 70-luvulla koulun hiihtokisoista.

"Ei miltä se näyttää, vaan miltä se tuntuu"

Voimakaksikoiden hiihtotreenit vedetään perinteisellä tyylillä. Ensimmäiset harjoitteet tehdään ilman sauvoja suksea liu’utellen. Petteri Lepistö äityy heti kehumaan kaksikoiden menoa.

- Tämä ei ole ollenkaan toivotonta. Uskon, että jo tällä kertaa saadaan annettua tekniikkaan hyviä ohjeita, millä pystyy sitten harjoittelemaan.

Kaksikoiden huhkiessa tasatyöntöjen parissa Tapio Lepistöllä on aikaa kertoa hiihtotekniikasta ja siitä, mikä siinä useimmiten on pielessä.

- Ehkä ylämäkitekniikoista löytyy se, missä voisi olla parannettavaa. Jokaisellahan on se oma tyyli. Ei niinkään miltä se näyttää, vaan miltä se tuntuu.

Yleensä parannettavaa löytyy myös hiihtovälineistä.

- Lipsutellaan sellaisella marketista ostetulla ämpäripohjasuksella, mikä ei pidä voidetta, Lepistö sanoo.

Entäs Voimakaksikoiden tekninen osaaminen? Tapio Lepistön mukaan Tommin tasatyöntö sujuu paremmin kuin vuorohiihto ja Liisalla toisinpäin. Eijan hiihtoa Lepistö kuvailee sanoin: ”menee kuin ammattilainen”. Varpu puolestaan hiihtää tekniikkaa tarkkaillen ja ”tuumaillen”.

- Kyllä tämä aika haastavalta tuntuu. Ajattelee ehkä liikaa ja rentous häviää koko hommasta. Kun saisi sen rentouden, niin homma luistaisi paremmin, kuvailee Tommi Mattila tuntemuksiaan.

Ohi on, tältä erää

Hiihtorasti lähentelee loppuaan. Osallistujen kommenteista päätellen reissu ei ole ollut turha.

- Mulla oli joitakin pelkotiloja, kuten mäenlasku ja -nousukin. Nyt kun sai ihan oikeita vinkkejä, että mistä se johtuu että saattaa pyllähtää, niin nyt ei varmasti pyllähdäkään, Varpu Koverola sanoo.

Eija Rönkä epäilee, että oman lajin etsinnän voi nyt lopettaa. Hiihto nimittäin sujuu.

Mattilatkin ovat tyytyväisiä hiihtorastin saldoon, vaikka hiihtokelit tältä talvelta alkavatkin olla jo ohi.

- Nyt tietää miten tasatahtien ja vuoropotkujen pitäisi mennä, Liisa Mattila sanoo.

Ennen loppulenkkiä Petteri Lepistö summaa kuntoilijoidemme hiihto-osaamisen.

- Oikein kehityskelpoisia ovat. Nyt on annettu pikkaisen siemeniä tähän hiihdonharrastamiseen. Katsotaan minkälainen taimi tästä ensi talvena kasvaa.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Jaakko Mäntymaa

Lue seuraavaksi