Pääsiäisen symbolit kertovat uudesta elämästä

Pääsiäisen aikana käytetään paljon kristillistä symboliikkaa. Pääsiäismunat ja pääsiäistiput kuvaavat uskoa uuteen elämään.

pääsiäinen
YLE / Tuula Nyberg

Pääsiäinen on kristikunnan suurin juhla. Pääsiäisen symboliperinne on rikas. Symboleita voi pitää merkkeinä, jotka muistuttavat tärkeistä asioista.

Pastori Elina Rajala Hamina-Vehkalahden seurakunnasta kertoo, että symbolit välittävät kulttuuria eteenpäin.

- Symbolit ovat mainio tapa välittää kristillistä perinnettä. Lapsille ja lapsenmielisille voidaan kertoa asioista niiden avulla.

Esimeriksi pääsäismunat ovat laajalle levinnyt perinne. Pääsiäismuna on uuden elämän symboli.

- Munan ehjä kuori kuvaa hautaa. Haudassa syntyy ja kasvaa uusi elämä. Rikkoutunut munankuori symboloi Jeesuksen hautaa, kun enkeli on vierittänyt kiven pois haudan suulta, Elina Rajala kertoo.

Pääsiäistiput kuvaavat ylösnoussutta kristusta.

- Mielestäni pääsiäistiput ovat hauska vertaus Kristukselle. Uutta elämää tulee sinne, missä kuvittelee, että sitä ei voisi ollakaan. Siihen liittyy jotakin vallatonta ja lapsenomasita, ja siinä on elämänviisautta, Elina Rajala miettii.

Pääsiäismunan antaja lahjoittaa toivoa uudesta elämästä

Munien maalaaminen ja koristelu perustuu siihen, että halutaan antaa jotakin kaunista.

- Pääsiäismunia voi koristella monella tavalla. Antaessaan pääsiäismunan lahjaksi kristitty antaa lahjaksi uskon ja toivon siitä, että uusi elämä voittaa kuoleman, sanoo pastori Elina Rajala.

Pääsiäisenvietossa moni asia liittyy uuteen elämään. Pääsiäisenä kasvatetaan esimerkiksi rairuohoa. Myös ruoka kuuluu pääsiäisperinteeseen.

- Mielestäni kaikkein tärkein on yhdessä vietetty ateria on pääsiäisyön ateria. Silloin voi nykyihminen esimerkiksi syödä lammasta yhdessä ystävien kanssa pääsiäisyönä.

Violetti vaihtuu juhlavaan valkoiseen

Kirkollisiissa väreissä paastonajan eli odotuksen ja katumuksen väri on violetti. Violetti vaihtuu pääsiäisyönä valkoiseen juhlan ilon ja ylösnousemuksen väriin.

Pääsiäisen aikana herkutellaan iloisilla väreillä, esimerkiksi vihreällä ja keltaisella.

- Vihreä on toivon ja kasvun väri. Siinä mielessä vihreä väri on luonnollinen jatko uuden elämän syntymiselle. Se saa kasvaa sitten niin ihmisen sisimmässä kuin luomakunnassakin.

Lähteet: YLE Kymenlaakso