Ensimmäinen painorajoitus kelirikkoteille

Keski-Suomeen on asetettu ensimmäinen painorajoitus kevään kelirikon vuoksi. Vaikka tiet ovat pientä pintapehmeyttä lukuunottamatta vielä suht' hyvässä kunnossa, on routavaurioita ilmestynyt etenkin huonosti perustetuille asfalttiteille.

kelirikko
Kelirikosta varoittava liikennemerkki.
Matti Myller / Yle

Kevään kelirikkokausi on alkamassa myös Keski-Suomessa. Esimerkiksi Päijät-Hämeeseen odotetaan pahinta kelirikkoa kymmeneen vuoteen mutta Keski-Suomessa ei ainakaan tällä hetkellä näytä ihan yhtä pahalta: kelirikosta ei ennusteta kovin pahaa. Kevät voi kuitenkin vielä yllättää, sillä routa on talven jäljiltä edelleen syvällä.

- Päästään tuonne huhtikuun puoleenväliin, niin sitten tiedetään, minkälainen kelirikko tulee. Nythän tämä on vasta alkamassa. Mutta jos sää pysyy aurinkoisena ja tuulisena, pääsemme vähällä. Silloin tien pintaan syntyisi nopeasti kuiva kuorikerros, kertoo asiakkuuspäällikkö Oili Puttonen Keski-Suomen ELY-keskuksesta.

Kelirikko etenkin pienten teiden piina

Routavaurio syntyy, kun tien eri materiaalit jäätyvät ja sulavat eri tahtiin. Routaa suurempi ongelma maakunnassa on kuitenkin kelirikko, joka iskee sorateille ja huonosti perustetuille päällystetyille teille.

- Useimmat Keski-Suomen teistä on tällaisia vanhoja, rakentamattomia teitä ja siellä kelirikko kyllä haittaa kulkemista, Puttonen sanoo.

Esimerkki tästä on saatu jo Sumiaisten ja Konginkankaan välillä, jossa Jänislahteen johtavalle tielle on jo asetettu painorajoitus. Tiellä kulkee paljon tukkirekkoja eikä tie enää kestä raskasta liikennettä.

Mökkitie voi yllättää - ikävästi

Tien poskessa kelirikosta varoittava liikennemerkki on nyt syytä ottaa huomioon. Maalle pääsiäisen viettoon suuntaavat voivat päästä autolla perille asti vielä huomenna, mutta pyhien jälkeen mökkitiellä saattaa tarvita hinausapua.

- Kelirikkovaurio voi syntyä ihan hetkessä eikä voi sanoa, milloin niitä tulee. Voi olla, että jos on aamulla siitä mennyt, niin iltapäivällä tiessä on jo vaurio. Kannattaa siis olla varovainen, huomauttaa Puttonen.

Lähteet: YLE Keski-Suomi