Lääkekannabiksen käyttö puhuttaa

Lääkekannabis laillistettiin Suomessa kaksi vuotta sitten, mutta sen käyttö herättää edelleen kiivasta keskustelua. Kannabista voidaan määrätä potilaalle esimerkiksi syövän aiheuttamiin koviin kiputiloihin. Turkulainen Linnan Apteekki on Suomen ainut apteekki, jolla on lupa myydä lääkekannabista.

lääkekannabis
Hamppu, Cannabis sativa
Hampun kotiviljelyn lisääntyminen levittää kannabista myös nuorten keskuuteen.YLE

Suomessa on muutamia vakavasti sairaita potilaita, joille lääkärit ovat määränneet lääkekannabista. Siitä tuli laillista Suomessa kaksi vuotta sitten.

Tällä hetkellä Linnan Apteekki toimittaa sitä kahdelletoista vakavasti sairaalle asiakkaalleen. Suurin käyttäjäryhmä on MS-tautipotilaat ja selkäydinvammapotilaat. Lääkettä voidaan määrätä myös esimerkiksi neuropaattiseen kipuun tai glaukooman hoitoon.

Huumetta ei käytetä väärin

Lääkekannabiksen käyttöä ei pidä sekoittaa huumeiden väärinkäyttöön. Lääkäri voi määrätä potilaalle huumausainetta, jos siihen on erityiset hoidolliset perusteet. Jokainen potilas tarvitsee yksilöllisen luvan. Usein kaikki muut mahdolliset lääkkeet on jo kokeiltu.

Lääkärin suosituksen jälkeen apteekki hakee lääkelaitokselta erityisluvan kannabiksen myynnille. Apteekin on myös hankittava huumausaineelle maahantuontilupa. Lupaprosessi on pitkä ja työläs, mutta ainakin turkulaisapteekkarin mielestä se kannattaa tehdä.

- Käsitykseni mukaan kaikki potilaat ovat saaneet eriasteisen lievityksen vaivoihinsa. Tämän myötä elämänlaatu on selkeästi noussut. Osa potilaista on jopa palannut työelämään takaisin. Useassa tapauksessa lääkäri on harkinnut asiaa tarkoin ja osunut ratkaisussaan oikeaan, toteaa apteekkari Markku Knuutila Linnan Apteekista.

Reseptinkirjoitusoikeus vain harvalla

Lääkekannabiksen yleistyminen on tällä hetkellä tehty vaikeaksi.

- Sosiaali- ja terveysministeriö on ohjeistanut tämän reseptin kirjoittamisen niin, että kannabista saavat määrätä pääasiassa vain yliopistosairaaloiden kipupoliklinikoiden lääkärit. Ja virallisen ohjeistuksen mukaan kannabista voidaan määrätä vasta, kun kaikki muu on ensin kokeiltu.

Knuutilan mielestä osa lääkäreistä suhtautuu asenteellisesti lääkekannabista kohtaan.

- Osalla asenteita varmasti on, koska kannabis on laiton aine, jota käytetään väärin. Lääketieteellisessä käytössä ei pitäisi olla mitään esteitä

Esimerkiksi Oulun yliopistollisen sairaalan kipupoliklinikan vastuulääkäri Voitto Järvimäen mukaan kannabiksen käyttö syöpäpotilaiden kivunhoidossa ei ole Suomessa vielä tarpeeksi perusteltua.

- Kannabislääkettä käytetään tällä hetkellä Amerikassa tällaisiin läpilyöntikipuihin syöpäpotilaiden kohdalla, ja jonkin verran myös pahoinvointiin, mutta meillä Suomessa tämän lääkityksen käyttöön ei ole vielä ollut riittävästi perusteita. Kannabis ei kuulu täällä Käypä hoito -suosituksiin, Järvimäki perustelee.

Ulkomailla laajaa tutkimusta

Varsinkin Yhdysvalloissa, Englannissa, Hollannissa ja Australiassa tehdään lääkekannabiksen laadukasta ja laajaa tutkimusta. Knuutilan mukaan tutkimustieto toimii pohjana lääkekannabiksen yleistymiselle tulevaisuudessa.

- Uskon, että näin käy. Yhdysvalloissa lääkekannabis on sallittu nyt 13 osavaltiossa. Hollannissa ja Englannissa harkitaan lievennyksiä käytäntöihin. Uskoisin, että kymmenen vuoden kuluttua ihmetellään Suomessakin tätä nykyistä tilannetta, toteaa apteekkari Markku Knuutila.

Lähteet: YLE Turku