Kelirikosta tulee pahin vuosiin

Vaikka maa routaantui alkutalvesta hyvin nopeasti, kostea maa ennakoi jo tuolloin kevääksi kelirikkoa. Kun tähän lisätään tavallista runsaammat sulamisvedet, viime aikaiset vesisateet ja paikoin nopeakin roudan sulaminen, kelirikkokaudesta saattaa tulla erittäin vaikea.

Kotimaa
Varoitusmerkki kelirikosta sekä rajoitusmerkki ajoneuvon suurimmasta sallitusta painosta.
Kelirikon varoitusmerkki.YLE / Arja Lento

Hämeen ELY-keskuksen Lahden seudun aluevastaava Jarmo Ala-Akkala arvioi, että kelirikon aiheuttamat hankaluudet tulevat monille yllätyksenä siksi, että takana on muutama kelirikon kannalta helppo vuosi. Jo yksin isosta lumimäärästä syntyvät sulamisvedet tekevät tästä vuodesta kelirikolle alttiimman. Jos lähiviikot jatkuvat kovin sateisina, kelirikosta saattaa tulla hyvin vaikea.

Tällä hetkellä kelirikon välittömiä vaikutuksia yritetään torjua mm. tukkeutuneita tierumpuja avaamalla. Näin varmistetaan sulamisvesien sujuva ohjautuminen oikeaan osoitteeseen. Ala-Akkalan mukaan tukkeutuneita rumpuja on Päijät-Hämeessä kymmenittäin.

Painorajoituksia on tulossa pääsiäisen jälkeen

Kelirikko vaivaa sekä sorateitä että vähäliikenteisiä päällystettyjä teitä. Näille alemman tieverkon osuuksille on luvassa painorajoituksia heti pääsiäisen jälkeen. Kelirikko tietää myös melkoisia teiden korjaustöitä, joihin päästään kesän kynnyksellä.

Jarmo Ala-Akkala arvioi, että raskaalla kalustolla liikkuvat ammattiautoilijat osaavat varautua kelirikkoon. Tänä keväänä myös henkilöautolla liikkuvilla on syytä varovaisuuteen. Ala-Akkala varoittaa erityisesti rumpujen kohdille syntyvistä painanteista, kun routa sulaa näiden kohdalta ennen muuta tietä.

Kokemuksesta Ala-Akkala tietää, että pahimmin kelirikko saattaa yllättää rakentajat, jotka aloittavat työt kevään alettua. Rakennuspuuhat saattavat myöhästyä, jos raskaalla ajoneuvolla ei pääsekään ajamaan tontille.

Lähteet: YLE Lahti