Vanhentuneet velat poistetaan luottotietorekisteristä

Vanhentuneet velat poistetaan tästä päivästä lähtien heti luottotietorekisteristä. Luottotietolain uudistuksen seurauksena tuhansien luottotiedot puhdistuvat. Uudistus koskee lopullisesti vanhentuneita vähintään 15 vuotta vanhoja velkoja.

Kotimaa

Huhtikuu tietää uutta alkua monelle vanhojen velkojen taakkaa kantavalle, kun luottotietolain uudistus tulee voimaan kuun alusta. Uudistuksen mukaan maksuhäiriömerkintä poistetaan luottotietorekisteristä jatkossa heti, kun velka on lopullisesti vanhentunut.

Velka vanhentuu lopullisesti yleensä 15 vuodessa. Entisen lain mukaan maksuhäiriömerkintä on voinut pysyä rekisterissä useita vuosia velan vanhennuttuakin.

- Sellaisen velallisen, jolla on sekä tuoreempaa että vanhentuneita velkoja, täytyy itse reagoida ja pyytää vanhentuneiden velkojen poistamista. Viran puolesta otetaan pois ainoastaan sellaiset tiedot, että pöytä putsaantuu eli kaikki velat ovat vanhentuneita, kertoo lainsäädäntöneuvos Tuula Linna oikeusministeriöstä.

Maksuhäiriömerkinnän poistuminen helpottaa elämää

Uudistus on jatkoa muutaman vuoden takaisille säännöksille velan lopullisesta vanhenemisesta 15 vuodessa. Nuo säännökset vapauttivat tuhansia velallisia, ja nyt puhdistuvat siis tuhansien luottotiedot. Uudistus koskee nimenomaan 15 vuoden säännön perusteella vanhentuvia velkoja.

Lakimuutosta kiitellään niin Helsingin kaupungin talous- ja velkaneuvontayksiköstä kuin Suomen Kuluttajaliitostakin. Maksuhäiriömerkinnän poistuminen helpottaa elämistä monin tavoin kännykkäliittymän avaamisesta lähtien.

- Asiointi helpottuu muun muassa pankeissa, vakuutusyhtiöissä ja vuokramarkkinoilla. Nykyään luottotietojen kysyminen on aika rutiinitoimenpide monilla arkisilla elämän osa-alueilla, ja kun luottotietorekisteri on puhdas niin asioiminen eri paikoissa on merkittästi helpompaa, sanoo Suomen Kuluttajaliiton johtava lakimies Tuula Sario.

Palkan ulosmittauksesta merkintä luottotietoihin

Uudistuksella pyritään nimenomaan aktivoimaan entisiä velallisia ja parantamaan heidän taloudellista toimintakykyään.

- Puhutaan hyvin vanhoista maksuhäiriötilanteista, kun velallinen on vapautunut velkataakastaan. Kun häiriötilanne on näin vanha niin pidämme ihan kohtuullisena, että myös luottokelpoisuus palautuu, Tuula Linna oikeusministeriöstä sanoo.

Luottotietoihin on tulossa myös laajennuksia. Kaksi vuotta jatkuneesta palkan tai eläkkeen ulosmittauksesta aletaan tehdä merkintöjä luottotietorekisteriin. Tämä uudistus tulee kuitenkin käytännössä voimaan vasta kahden vuoden kuluttua.

Lähteet: YLE Uutiset / Anna-Stiina Toivonen