Pääsiäisnäytelmä Via Crucis ruotii kulutuskulttuuria

Pääsiäisnäytelmä Via Crucis muuttaa Helsingin kaupunkitilat teatterinäyttämöiksi 15. kerran. Kirkon keskiaikaiseen perinteeseen pohjaava näytelmäkulkue kommentoi tänä vuonna nykypäivän kulutuskulttuuria.

kulttuuri
 Yuko Takeda
Jeesuksen roolin näyttelee japanilainen naisnäyttelijä Yuko Takeda.YLE

Ohjaaja Miira Sippola on tehnyt pääsiäisen kärsimysnäytelmästä ajankohtaisen ekologisen kannanoton. Hän on huolestunut maailman tilaa valaisevista raporteista.

- Maailman kantokyky on ylitetty, ja tällä tahdilla planeettamme asukkaat kuluttavat 1,3 maapallon edestä. Suomen kulutustyylillä tarvitsisimme neljä kokonaista planeettaa. Jeesuksen sanat lyövät tähän kuin tikari: ”Kääntykää, te olette maan suola. Tehkää te jotain!” Sippola lausuu.

Via Crucis on Suomen suurin yksittäinen teatteriesitys. Näyttelijöinä ja esityksen suunnittelijoina on 70-henkinen työryhmä, ja mukana on sekä ammattilaisia että harrastajia. Viime vuonna pääsiäisnäytelmää oli seuraamassa noin 12 000 ihmistä.

Helsingin kaduille levittäytyvä näytelmä esitetään pääsiäisenä kaksi kertaa, pitkänäperjantaina ja pääsiäislauantaina. Lähtöpaikkana on Kaisaniemen puisto.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Jenni-Maarit Koponen